Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πυρηνική ενέργεια: Η εξάρτηση από την Ρωσία «πάγωσε» την Κομισιόν



Δίστασε και εγκατέλειψε τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα σχέδια για επιβολή κυρώσεων στην ρωσική βιομηχανία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ή στους εκπροσώπους της, καθώς η εξάρτηση  Ευρωπαϊκών κρατών από την Ρωσία σε αυτόν τον τομέα είναι υψηλή. Για παράδειγμα επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που παράγουν ενέργεια για 100 εκατομμύρια ανθρώπους βασίζονται στην Rosatom, την ρωσική  κρατική εταιρία ατομικής ενέργειας.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε αρχικά ενημερώσει ότι θα προσπαθούσε να καταρτίσει προτάσεις κυρώσεων με στόχο τον νευραλγικό πυρηνικό τομέα της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε πρόσφατα την Κομισιόν να προχωρήσει σε κυρώσεις τουλάχιστον κατά της Rosatom.

Αλλά το σχέδιο απέτυχε, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες στο POLITICO.

“Δυστυχώς, ο τομέας της πυρηνικής ενεργειας δεν περιλαμβάνεται στις νέες προτάσεις ανέφερε, επίσης στο POLITICO, διπλωμάτης της ΕΕ από χώρα-«γεράκι», υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται εδώ και καιρό στη στοχοποίηση της ρωσικής πυρηνικής ενέργειας επισημαίνοντας την εξάρτησή της από τη Rosatom. Και η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει τον προβληματισμό της, με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας να δηλώνει στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «πολλά πυρηνικά εργοστάσια χρησιμοποιούν καύσιμα ρωσικής ενέργειας».

 Κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων

Σημειώνεται πως το 2022, αυξήθηκε κατακόρυφα το εμπόριο πυρηνικών καυσίμων  της Ρωσίας  ενισχύοντας τα έσοδα του Κρεμλίνου και εδραιώνοντας την επιρροή της χώρας σε μια νέα γενιά παγκόσμιων αγοραστών.

Στοιχεία του  Βρετανικού Royal United Services Institute (RUSI) δείχνουν ότι οι ρωσικές πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν περισσότερο από 20% το 2022. Οι δε αγορές από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Ακόμη και στην Ουκρανία, εννέα αντιδραστήρες που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του Κιέβου βασίζονται σε αποθηκευμένα ρωσικά καύσιμα.

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Σλοβακία έχουν  ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να αλλάξουν προμηθευτή. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τη Rosatom να επεκτείνει το ευρωπαϊκό της αποτύπωμα.

Η Ουγγαρία ανέθεσε απευθείας στην Rosatom την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων Η Ρωσία καλύπτει το 80% του κόστους με δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή την επόμενη δεκαετία, το έργο θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Από την Αίγυπτο και το Ιράν μέχρι την Κίνα και την Ινδία, οι ρωσικές πωλήσεις ανθούν.