Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 -

Προβάδισμα για το κόμμα του Ραχόι σε νέα δημοσκόπησηΔημοσκοπικά κέρδη καταγράφει το  κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία που συγκεντρώνει 29,1% έναντι 28,2% τον Αύγουστο. 

Ωστόσο, η στήριξη προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) επίσης αυξήθηκε σε 25,3% από 24,9% που ήταν σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Κοινωνιολογικού Ερευνητικού Κέντρου (CIS), τον Αύγουστο, γεγονός που θα του έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το νεοσυσταθέν Ciudadanos μετά τις γενικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. Το Ciudadanos αύξηση τη δύναμή του από 11,1% σε 14,7%.

Το αριστερό Podemos, το οποίο εμφανιζόταν δεύτερο στις προτιμήσεις τωνψηφοφόρων στην ίδια δημοσκόπηση νωρίτερα φέτος και εθεωρείτο πιθανός νικητής των εκλογών, πέφτει στην τέταρτη θέση με 10,8% από 15,7% τον Αύγουστο.

Η τρίτη θέση στις εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντική εξαιτίας του εκλογικού νόμου της χώρας που καθιστά δύσκολη την σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για περισσότερα από τρία κόμματα.

Αυτό σημαίνει ότι το κεντρώο Ciudadanos είναι ο πιθανός ρυθμιστικός παράγοντας των επικείμενων εκλογών.

Η νέα κατάσταση ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας για την επόμενη τετραετία είτε από κεντροδεξιά, είτε από κεντροαριστερή κυβέρνηση και δεν απομακρύνει απολύτως τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας καθώς το Ciudadanosενδεχομένως να μην εξασφαλίσει αρκετές ψήφους και επομένως σταθερή πλειοψηφία για το PP ή το PSOE.