Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρώτη φορά στα χρονικά: Διαδήλωση Σέρβων στρατιωτών στο Βελιγράδι



Tουλάχιστον 1.000 Σέρβοι στρατιώτες και υποστηρικτές των αιτημάτων τους συμμετείχαν για πρώτη φορά στα χρονικά σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς τους και τις κακές συνθήκες εργασίας, μετέδωσαν σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το υπουργείο Άμυνας, οργανώθηκε από το συνδικάτο των Ενόπλων Δυνάμεων και την υποστήριξαν και συνδικαλιστικές ενώσεις της αστυνομίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Εάν ένας Σέρβος στρατιώτης δεν μπορεί να θρέψει την οικογένειά του [...], υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο Νόβιτσα Άντιτς, επικεφαλής των συνδικαλιστών, όπως μετέδωσε το Tanjug.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, τα τρία τέταρτα και πλέον του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μισθολογικές απολαβές κατώτερες σε σύγκριση με εκείνες του μέσου όρου στη Σερβία που ισοδυναμούσαν με 370 ευρώ τον Οκτώβριο.

Χίλια άτομα εγκατέλειψαν τις Ένοπλες Δυνάμεις φέτος εξαιτίας των χαμηλών μισθών και των κακών συνθηκών εργασίας, υπογράμμισε ο Νόβιτσα Άντιτς.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν σερβικές σημαίες, κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο όπου επέδωσαν επιστολή προς τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος είναι επίσης και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ζητώντας του να «τους προστατεύσει».

Ο υπουργός Άμυνας Ζόραν Τζόρτζεβιτς, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του για την κινητοποίηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόλις 200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν στην διαδήλωση.