Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Προς αναστολή η συμμετοχή της Βενεζουέλας στην ζώνη Mercosur



Ενδεχομένως και εντός της ημέρας θα ανασταλεί η συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur, την τοπική ζώνη ελεύθερου εμπορίου πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως ανακοίνωσε Βραζιλιάνος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η χώρα σεν πληροί πια τις υποχρεώσεις της ως μέλος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η Mercosur θεωρεί ότι η Βενεζουέλα δεν έχει τηρήσει συμφωνίες της ομάδας που αφορούν την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες.

Εκτός από τη Βενεζουέλα, στη Mercosur συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη.

Νωρίτερα χθες, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τρεις Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι αναμέναν την αναστολή της συμμετοχής της χώρας στην ομάδα. «Η Βενεζουέλα δεν έχει υιοθετήσει όλους τους κανονισμούς των μελών και τις συμβάσεις που υποσχέθηκε (ότι θα κάνει)» είπε ένας από τους αξιωματούχους. «Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή της Βενεζουέλας θα ανασταλεί ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε.

Πηγή της κυβέρνησης της Αργεντινής δήλωσε αργά χθες ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί μέχρι τη συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου των υπουργών Εξωτερικών της Mercosur. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δηλώσει ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει και έχει καταδικάσει τις προσπάθειες, όπως ισχυρίζεται, των δεξιόστροφων κυβερνήσεων της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης να την αποβάλουν από την ομάδα.

Η αναστολή δεν επιφέρει κυρώσεις εναντίον της χώρας, αλλά θα την αποκλείσει από συναντήσεις της ομάδας και εμπορικές συνομιλίες, σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους.