Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Προειδοποίηση Interpol: Νέο κύμα επιθέσεων Ισλαμικού κράτους



Για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί νέο επιθέσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol.

Ο Γιούργκεν Στοκ τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποφυλακιστούν άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα ήσσονος σημασίας, που συνδέονται με την τρομοκρατία. Σε πολλούς από αυτούς επιβλήθηκαν μικρές ποινές φυλάκισης, 2-5 ετών, ελλείψει απτών στοιχείων για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις, σημείωσε ο Στοκ.

«Σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτές οι γενιές πρώιμων υποστηρικτών, πρώιμων τρομοκρατών θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια. Οι αποφυλακίσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν μια δεύτερη εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους», προειδοποίησε.

«Με τον ISIS ηττημένο γεωγραφικά, αυτά τα άτομα είτε θα αποπειραθούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές στην νοτιοανατολική Ασία ή Αφρική, ή να περιμένουν στην Ευρώπη για να εξαπολύσουν επιθέσεις», εκτίμησε ο Στοκ.

Για την πρόληψη μελλοντικών κινήσεων των επίδοξων τρομοκρατών, που συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες, είναι η βάση δεδομένων της Interpol, με ψεύτικα και κλεμμένα έγγραφα, τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει βάση δεδομένων με 44.000 προφίλ ξένων μαχητών που εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και το Ιράκ.