Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Προειδοποίηση για τσουνάμι, μετά απο σεισμό, στην Αλάσκα


Ένας σεισμός μεγέθους-7,9 που ανιχνεύτηκε στον κόλπο της Αλάσκας προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Αλάσκα και τσουνάμι σε πολλά δυτικά κράτη.
 
Ο σεισμός έπληξε περίπου 175 μίλια νοτιοανατολικά του Kodiak, Αλάσκα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Ο σεισμός είχε βάθος περίπου 15 μιλίων, σύμφωνα με το USGS. Ο σεισμός είχε προηγουμένως μετρηθεί σε μέγεθος 8,2.
 
Μια προειδοποίηση για το τσουνάμι ισχύει για τη νοτιοανατολική και τη νότια Αλάσκα, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Αλάσκας και των Αλεούτων Νήσων, καθώς και της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Ένα τσουνάμι απειλεί επίσης την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το "Προειδοποιητικό Κέντρο Τσουνάμι".
 
Ο Nathaniel Moore βρισκόταν σε βάρκα στο Kodiak όταν χτύπησε ο εγκέλαδος. Είπε ότι αισθάνθηκε πως "ταρακουνήθηκε πραγματικά καλά για ένα λεπτό." Αυτός και άλλοι στο εμπορικό αλιευτικό σκάφος έσπευσαν στην ακτή και κατευθύνθηκαν προς υψηλότερο έδαφος εν μέσω της προειδοποίησης για το τσουνάμι.
 
"Όλη η πόλη εκκενώνεται", είπε στο CNN νωρίς την Τρίτη.
 
Το αστυνομικό τμήμα στο Kodiak νωρίς την Τρίτη κάλεσε τους κατοίκους να μετακινηθούν τουλάχιστον 100 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, με την προειδοποίηση πως: "Αυτό δεν είναι άσκηση."
Οι σειρήνες τσουνάμι ακουγόταν στο Kodiak.
 
Ο Wendy Bliss Snipes χαρακτήρισε τον σεισμό ως "έναν αργό τρέμουλο, που το αισθανθήκαμε τουλάχιστον για ένα λεπτό πριν ξεκινήσει η πραγματική κίνηση. Τίποτα δεν έπεσε από τους τοίχους και αποφάσισα να μην ξυπνήσω το παιδί μου".
 
Η Heather Rand, η οποία βρισκόταν στο Anchorage της Αλάσκα, δήλωσε στο CNN ότι τον αισθάνθηκε σαν το μακρύτερο σε διάρκεια που είχε βιώσει ποτέ.
 
"Ήταν ένα πολύ μακρύ, αργά συσσωρευμένο τρέμουλο, ανατριχιαστικό, περισσότερο από οτιδήποτε, και σίγουρα το μεγαλύτερο σε διάρκεια", είπε ο Rand. Δεν ανέφερε καμία ζημιά εκτός από ρωγμές σε γυψοσανίδες.