Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 19 χρόνια από το μοιραίο τροχαίο... (Φωτό)



Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Αυγούστου 1997. Ήταν η ημέρα που έμελλε να γραφτεί με τον πιο τραγικό τρόπο το τέλος της πριγκίπισσας Diana, της «θλιμμένης πριγκίπισσας» ή «πριγκίπισσας του λαού», όπως την αποκαλούσαν.

Η είδηση του θανάτου της σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι μεταδίδεται αστραπιαία σε κάθε γωνιά του πλανήτη και συγκλονίζει την κοινή γνώμη. «Η πριγκίπισσα Diana σκοτώθηκε στο Παρίσι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα», μετέδιδαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ταυτόχρονα με μακροσκελή αφιερώματα στην πολυτάραχη ζωή της «Lady D».

Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, εκφράστηκαν αμφιβολίες, διατυπώθηκαν δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας και ειπώθηκαν πολλά, με τη μνήμη της να συνεχίζει να μένει χαραγμένη στο μυαλό όσων τη λάτρεψαν (και τη μίσησαν). Δεκαεννέα χρόνια μετά, ο θόρυβος που προκάλεσε το φρικτό τροχαίο δεν έχει κοπάσει, ενώ κατά καιρούς έρχονται στη δημοσιότητα νέα στοιχεία και φωτογραφίες από τη μοιραία αυτή νύχτα.

Τι πραγματικά συνέβη στο τούνελ Pont de l’Alma; Ήταν έγκυος η 36χρονη (τότε) Diana από τον Αιγύπτιο κροίσο Dodi Al-Fayed; Τι ρόλο έπαιξαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η διαβόητη ΜΙ6; Ο σοφέρ της Mercedes S280, Henri Paul, είχε σχεδιάσει την δολοφονία; Και για ποιον ενεργούσε; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν ακόμη απαντήσεις...

Η μοιραία νύχτα στο Παρίσι

Η Diana είναι 36 χρονών και έχει συμπληρώσει έναν χρόνο χωρισμένη από τονπρίγκιπα Κάρολο, με τον οποίο είχαν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Ουίλιαμ και τον Χάρι. Ο γάμος τους έγινε το 1981, αλλά όπως φάνηκε κανείς από τους δύο δεν τον ήθελε και δεν τον τίμησε.

Η Diana και ο σύντροφος της, Dodi Al-Fayed (γιος του κροίσου Mohammed Al-Fayed) έχουν μόλις ολοκληρώσει τις διακοπές τους στη γαλλική Ριβιέρα και ξεκουράζονται στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι. Ιδιοκτησίας του Dodi. Το πρόγραμμα ανέφερε πως θα ταξίδευαν στο Λονδίνο την επόμενη ημέρα. Ήταν 30 Αυγούστου…

Την ίδια ώρα, έξω από το ξενοδοχείο έχουν στήσει καρτέρι εκατοντάδεςπαπαράτσι, προκειμένου να τραβήξουν ένα καρέ από την όμορφη πριγκίπισσα, το οποίο στη συνέχεια θα μοσχοπωλούσαν έναντι πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Το ζευγάρι αποφασίζει ξαφνικά να κάνει μια βόλτα στη γαλλική πρωτεύουσα. Η μαύρη Mercedes του Dodi ετοιμάζεται. Ο Henri Paul κάθεται στη θέση του οδηγού. Με την έξοδο της λιμουζίνας από το Ritz αρχίζει μια πραγματική καταδίωξη, με τους παπαράτσι να κυνηγούν το ζευγάρι, χωρίς να μπορούν να φανταστούν τη συνέχεια...

Η εν λόγω βόλτα ολοκληρώνεται στο τούνελ Pont de l’ Alma, όταν η μαύρη Mercedes που έχει αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα προσκρούει στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα. Από τη σφοδρή σύγκρουση χάνουν ακαριαία τη ζωή τους ο οδηγός και ο σύντροφος της πριγκίπισσας, ενώ η Diana αφήνει την τελευταία της πνοή ύστερα από μερικές ώρες στο νοσοκομείο.

κηδεία της Diana έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου και μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Συνολικά 32 εκατομμύρια θεατές την παρακολούθησαν, ενώ η ταφή της έγινε σε ένα μικρό νησάκι στο Althorp...

Από την πρώτη στιγμή, ο πατέρας του Dodi και πρώην ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων Harrods ισχυρίστηκε πως το ζευγάρι είχε σκοτωθεί, ύστερα από διαταγή του βρετανικού κατεστημένου, την ώρα που οι θεωρίες συνωμοσίαςαρχίζουν να «σκάνε» η μία με την άλλη...

Το λευκό Uno

Aμέσως μετά τον θάνατο της Diana, έγινε πολύς λόγος για ένα λευκό Uno, στο οποίο επέβαινε ο παπαράτσι, Jean Paul James Andanson. Μάλιστα, η γαλλική αστυνομία ερευνούσε αν το Uno είχε χτυπήσει τη Mercedes, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να βγει εκτός δρόμου. Ο Andanson είχε ακολουθήσει το ζευγάρι και στις διακοπές του στο St. Tropez ένα μήνα πιο πριν.

Ο Andanson αυτοκτόνησε (;) τον Μάιο του 2000 και ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν τη στιγμή του τροχαίου μέσα στο τούνελ. Το πτώμα του βρέθηκε μέσα σε μια καμένη BMW σε δάσος της Νότιας Γαλλίας. Το αμάξι ήταν κλειδωμένο από έξω…

Ένα ακόμη παράξενο στοιχείο είναι ότι το λευκό Uno χρησιμοποιεί η MI6, η μυστική υπηρεσία της Βρετανίας, στις επιχειρήσεις της…

Ο Henri Paul ήταν πράκτορας

Μια άλλη θεωρεία θέλει τον οδηγό της Mercedes και υπεύθυνο ασφαλείας του Ritz, Henri Paul, να ενεργεί ως πράκτορας των Βρετανών. Δεν είχε κανένα λόγο να οδηγήσει εκείνος την μαύρη λιμουζίνα, ωστόσο επέμενε.

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που αν αποδείκνυε κάτι τέτοιο, ενώ στις εξετάσεις αίματος που του έγιναν υπήρξε συγκέντρωση αλκοόλ 3 φορές πάνω από το κανονικό.

Το 2006 δημοσιεύματα ήθελαν τον Λόρδο Stevens να ανακοινώνει στους γονείς του Paul πως ο γιος τους δεν είχε πιει. Τρία χρόνια αργότερα δείγμα DNA επιβεβαίωσε το αρχικό αλκοτέστ. Γιατί επέμενε ο Paul να οδηγήσει εκείνος; Και γιατί έγινε τεστ DNA για έναν θάνατο με δώδεκα χρόνια καθυστέρηση;

Η MI6 δολοφόνησε την Diana

Η θεωρία που συγκεντρώνει και τα περισσότερα «πειστήρια»… Το όνομα του Richard Tomlinson, πρώην πράκτορα της MI6, έγινε το 1999 έγινε πρωτοσέλιδο. Ο κύριος Tomlinson πέρασε πέντε μήνες στην φυλακή επειδή παραβίασε το πρωτόκολλο Official Secrets Act 1989. Τι είναι αυτό αναρωτιέστε; Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο απαγορεύει την διαρροή της παραμικρής πληροφορίας, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις της MI6.

Ποια παραβίαση έκανε ο Tomlinson; Στην αναφορά του στις γαλλικές αρχές τόνισε πως η MI6 βρισκόταν πίσω από το ατύχημα ενώ τόσο ο Henri Paul, όσο και ο Trevor Rees-Jones ήταν πράκτορες της υπηρεσίας!

Ο Tomlinson αποκάλυψε πως παρακολουθούσε ο ίδιος την Diana ενώ είχε ενημερώσει τον Al-Fayed για τον ρόλο του Paul. To 2008 o Τοmlinson τα… γύρισε δηλώνοντας πως δεν θυμάται ακριβώς τι συνέβη και πρόσθεσε πως ο Paul απλά έδινε πληροφορίες για τις κινήσεις της Diana στην MI6.
Το 2006 πάντως είχαν κατασχεθεί όλα τα έγγραφα και οι υπολογιστές του Tomlinson από το σπίτι του στις Κάννες…

Yπάρχει και ένα πιο... ακραίο σενάριο που θέλει την MI6 να συνεργάζεται με την Μοσάντ, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία, για την δολοφονία της Diana καθώς υποστήριζε τους Παλαιστίνιους!

Η Diana ήταν έγκυος

Ακόμη μια θεωρία που έχει πολλούς θαυμαστές και εμπλέκει το… Παλάτι του Buckingham ευθέως. Σύμφωνα με αυτή, η Lady D ήταν έγκυος από τον Dodi, κάτι που είχε θορυβήσει έντονα την Βασίλισσα Ελισάβετ που διέταξε την εξόντωση της! Ο λόγος; Ένα παιδί με μουσουλμανική καταγωγή στην βασιλική οικογένεια θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα!

Κανείς δεν επιβεβαίωνε ή διέψευδε την φήμη μέχρι το 2004. Όταν ο ιατροδικαστής του Buckingham, John Burton, ο οποίος είχε κάνει την νεκροτομή στο Fulham, δήλωσε πως δεν υπήρχε καμία τέτοια ένδειξη.

Τη φήμη ξεκίνησε ο πατέρας του Dodi, Mohamed Al-Fayed, ο οποίος δήλωσε πως μια μέρα πριν ο γιος του και η Diana σκοτωθούν είχαν επισκεφτεί την βίλα του πρώτου στο Παρίσι για να διαλέξουν το παιδικό δωμάτιο!

Mέσα σε όλα αυτά, είχε αναπτυχθεί και άλλη μια φημολογία που ήθελε την Diana και τον Dodi αρραβωνιασμένους. Κάτι που θα ανακοίνωναν την 1η Σεπτεμβρίου...

Οι κλειστές κάμερες ασφαλείας

Το Παρίσι είναι μια από τις πόλεις που έχουν κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους. Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας όμως δηλώνουν κάτι που έχει βάση και σοκάρει: Γιατί καμία φωτογραφία από τις κάμερες ασφαλείας δεν υπάρχει;

Στη διαδρομή που ακολούθησε η Mercedes μέχρι τον μοιραίο προορισμό της στο Pont de l’Alma, οι κάμερες ήταν απενεργοποιημένες. Ο πατέρες του Dodi, Mohamed δήλωσε το 2003 πως υπήρχαν τουλάχιστον 10 κάμερες, με την τελευταία στην είσοδο του τούνελ. Καμία δεν έχει κανένα video ή κάποια φωτογραφία. Το 2006 ένα άρθρο της εφημερίδας, Independent, έκανε λόγο για 14 κάμερες και κανένα video.

Ο πραγματικός στόχος ήταν ο Dodi

Ο Mohamed Al-Fayed, πατέρας του Dodi (συντρόφου της Diana) κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Βρετανία. Προφανώς δεν έφτασε από το… 0 στην κορυφή με «καθαρούς» τρόπους. Είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς. Έτσι ο στόχος πραγματικά εκείνο το βράδυ ήταν ο γιος του Dodi.

Λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατο του Dodi οι Al-Fayed είχαν ζητήσει βρετανική υπηκοότητα που δεν τους χορηγήθηκε, ενώ βάσει του νόμου της χώρας είχαν όλες τις προϋποθέσεις…

Το μυστηριώδες φλας

Όσοι (λιγοστοί) βρέθηκαν κοντά στο τούνελ εκείνη τη νύχτα ανέφεραν όλοι το ίδιο γεγονός: Μια λάμψη και μετά ο θόρυβος από το τρακάρισμα.

Οι γαλλικές Αρχές στην έρευνα τους διέψευσαν τους μάρτυρες. Όπως και η Operation Paget, το σώμα της Μητροπολιτικής Βρετανικής Αστυνομίας που ερευνά τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Francois Levistre, ο οποίος οδηγούσε στο τούνελ εκείνη την στιγμή, στην κατάθεση του δήλωσε πως είδε μια λάμψη. Το ίδιο επιβεβαίωσε η σύζυγος του και συνοδηγός. Το ίδιο και ο Αμερικανός τουρίστας, Brian Anderson.

Αποτέλεσμα; Η κατάθεση του Levistre κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων καθώς το 1989 είχε καταδικαστεί στη Rouen για απάτη.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ήταν το μυστηριώδες φλας. Προερχόταν από φωτογραφική μηχανή παπαράτσι (στους οποίους αποδόθηκε το ατύχημα λόγω του κυνηγητού για μια φωτογραφία) ή έπεσε στο πρόσωπο του οδηγού από πράκτορες για να τυφλωθεί ο οδηγός;

Η Diana δολοφονήθηκε από έμπορους όπλων

Η Lady D έγινε αγαπητή σε όλο τον πλανήτη επειδή ήθελε να σταματήσει την διακίνηση όπλων και ναρκών στις αφρικανικές χώρες. Μάλιστα επισκεπτόταν συχνά τις χώρες αυτές για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Έχοντας μάλιστα πείσει αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες να υπογράψουν την κατάργηση των ναρκών!

Το παγκόσμιο καρτέλ όπλων μόνο με… καλό μάτι δεν έβλεπε τις κινήσεις της Diana. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις θεωρίες, δεν δίστασε απλά να βγάλει από τη μέση την πριγκίπισσα, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα.

Ο χρόνος διακομιδής στο νοσοκομείο

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 12:26 τοπική ώρα, ξημερώματα 31ης Αυγούστου. Η Diana ήταν ζωντανή. Το ασθενοφόρο που την μετέφερε βαριά τραυματισμένη στην κλινική Pitie, έφτασε στις 02:06!

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πρώτα έφτασε στο τούνελ το ασθενοφόρο, στη συνέχεια η πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό και ύστερα έγινε η διακομιδή.

Ο απεγκλωβισμός της 36χρονης Diana έγινε (σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές) στη 1 τα ξημερώματα. Εκείνη την στιγμή έπαθε ανακοπή από το σοκ και τα βαριά τραύματα. Λίγα δευτερόλεπτα η καρδιά της άρχισε να χτυπάει ξανά μετά από τις πρώτες βοήθειες. Το ασθενοφόρο την παρέλαβε επίσημα στη 1:18 μετά τα μεσάνυχτα.

Για άγνωστη αιτία το ασθενοφόρο αποχώρησε με προορισμό την κλινική 33 λεπτά μετά! Κάτι το οποίο προφανώς δεν έχει την παραμικρή λογική από την στιγμή που γνώριζαν άπαντες πως ήταν η Diana!

Μάλιστα το ασθενοφόρο ως όφειλε δεν την πήγε στην κοντινότερη κλινική, την Hotel-Dieu. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως δεν ήταν εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τα τραύματα της πριγκίπισσας.

Στις 04:00 ανακοινώθηκε πως η Diana είχε υποκύψει στα τραύματά της. Θα μπορούσε να είχε σωθεί αν δεν είχε γίνει η καθυστέρηση;

Η Diana είναι ζωντανή

Φυσικά και υπάρχει η θεωρία που θέλει την Βρετανίδα να ζει σκηνοθετώντας τον θάνατο της. Κάτι που υπάρχει φυσικά και με άλλους αδικοχαμένους stars, όπως ο Michael Jackson (εσχάτως), ο Kurt Kobain των Nirvana, o Elvis Prisley και ο Jim Morrison των Doors.

Η Diana, λοιπόν, με την στήριξη του παλατιού ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σαν μια απλή γυναίκα. Ο τόπος; Ποικίλει! Άλλοι αναφέρουν την Καραϊβική, άλλοι τις ΗΠΑ και άλλοι σε θέρετρο της Ασίας.

Όσοι υποστηρίζουν την θεωρία αυτή, αναφέρουν πως το Παλάτι ήθελε μεν να ξεφορτωθεί τον «πονοκέφαλο» Diana, καθώς αρκετές φορές είχε φωτογραφηθεί με εραστές της, ωστόσο δεν ήθελε να την σκοτώσει. Έτσι αποφασίστηκε ο «θάνατος» της και ίσως για τον λόγο αυτό να μην υπάρχουν στοιχεία για ό,τι έγινε την 31η Αυγούστου…