Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

15 °C

Σήμερα, 28. Οκτωβρίου 2021

Πράσινο φως από την Συριακή αντιπολίτευση για συνομιλίες με τον ΆσαντΠερισσότερα από 20 μέλη της αντιπροσωπείας των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) έφτασαν στην Γενεύη  το βράδυ του Σαββάτου .

Η αντιπροσωπεία δείχνει διατεθιμένη να συμβάλλει στην επιτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Συρία, τονίζοντας όμως πως εάν η κυβάρνηση της Δαμασκού " συνεχίσει να διαπράττει τα εγκλήματα της " θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις .

Η HCN αποφάσισε να μπει στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ, ταξιδεύοντας στη Γενεύη κυρίως για συνομιλίες με τον απεσταλμένων του Οργανισμού, Στάφαν ντε Μιστούρα, έπειτα από διαβουλεύσεις τεσσάρων ημερών στο Ριάντ.

Ο Σαλίμ αλ Μουσλάτ, εκπρόσωπος της HCN δήλωσε πως ο πρόεδρος της Συρίας πρέπει να απελευθερώσει από τις κυβερνητικές φυλακές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται και να επιτρέψει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία. Μέλος της HNC δήλωσε την Παρασκευή πως η αντιπολίτευση έχει μια λίστα 3.000 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε κυβερνητικές φυλακές στη Συρία.

"Είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να στεφθεί με επιτυχία. Αλλά θα πρέπει να ρωτήσουμε την άλλη πλευρά. Η άλλη πλευρά παριστάνει τον εκπρόσωπο του συριακού λαού. Στην πραγματικότητα δολοφονεί το συριακό λαό", δήλωσε ο Μουσλάτ.

Παράλληλα ανέφερε πως η επιμονή στην εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ δεν ήταν προϋπόθεση για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις, αλλά αποτελεί ευθύνη των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που περιλαμβάνουν τον κύριο σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), οι επιδρομές αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν σκοτώσει περίπου 1.400 άμαχους πολίτες από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας της Μόσχας στην Συρία.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα την 18η Δεκεμβρίου 2015 καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου να επιτρέψουν άμεσα την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που οι κάτοικοι τους τελούν υπό πολιορκία, την απελευθέρωση φυλακισμένων που αυθαιρέτως βρίσκονται υπό κράτηση και τον τερματισμό επιθέσεων σε περιοχές άμαχου πληθυσμού.

"Το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και να υπάρξει ενεργή επιδίωξη του στόχου για μια πολιτική μετάβαση που θα επιτρέψει στις συνομιλίες να σημειώσουν επιτυχία", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, θα υπάρξουν απογοητεύσεις", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση με τον ντε Μιστούρα σήμερα Κυριακή και σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λίγο μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας στην Ελβετία, η HCN θα ενημερώσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ "σχετικά με την πρόθεσή της να αποσύρει την διαπραγματευτική της ομάδα εάν ο ΟΗΕ και οι δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας σταθούν ανίκανοι να τερματίσουν αυτές τις παραβιάσεις".