Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πούτιν: Ο χρηματοοικονομικός οίκος που συστήνεται στην Ρωσία, πρέπει να είναι ανεξάρτητος



ΜΟΣΧΑ. Η σύσταση στη Ρωσία του ανεξάρτητου Εθνικού Χρηματοοικονομικού οίκου είναι σκόπιμη, επειδή ακόμη και στην Ευρώπη αγανακτούσαν για τις ενέργειες των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Τη δήλωση αυτή σήμερα έχει κάνει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη συνάντηση με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλλινα.

"Θυμάμαι τη συζήτησή μας με την προηγούμενη ηγεσία της Κομισιόν, όταν αγανακτούσαν για τις ενέργειες των Αμερικανών εταίρων μας, θεωρούσαν ότι πολλές εκτιμήσεις που δίδονται από διεθνείς, δηλαδή αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς οίκους, δεν είναι αντικειμενικές. Πολύ καλά θυμάμαι την αγανάκτησή τους σχετικά με το ζήτημα τούτο. Ακόμη και τότε ετοιμάζονταν να συστήσουν τους δικούς τους, πρόσθετους, ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς οίκους. Η Ρωσία θα έπρεπε επίσης να το σκεφτεί ", εξήγησε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι "πρέπει να είναι πράγματι ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός οίκος ο οποίος θα έχει εμπιστοσύνη όλων των παικτών της αγοράς ".

Η Ναμπιούλλινα με τη σειρά της επισήμανε ότι η σκοπιμότητα της σύστασης του χρηματοοικονομικού οίκου είναι μια κοινή γνώμη και μεγάλων επιχειρηματιών, και τραπεζών, και ασφαλιστικών εταιριών. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θεωρείται μέρος της κοινής εργασίας για τη δημιουργία όλων των στοιχείων της υποδομής της χρηματοοικονομικής αγοράς, "τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από την κατάσταση στις εξωτερικές αγορές, καθώς και από την γεωπολιτική κατάσταση ".

"Δε διώχνουμε κανέναν, απλώς πρέπει να έχουμε τη δική μας υποδομή. Ο Εθνικός Χρηματοοικονομικός οίκος είναι πράγματι ένα στοιχείο της υποδομής ", συμπέρανε η πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Άλλος ένας λόγος της σύστασης του πρακτορείου εκτός από τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς κινδύνους έγκειται στην ιδιαιτερότητα των ρωσικών χρηματοοικονομικών μέσων. "Παραδείγματος χάριν, θέλουμε να αναπτύσσουμε την τιτλοποίηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι δεν αναλαμβάνουν πάντα την εκτίμηση αυτού του είδους μέσα ", εξήγησε η Ναμπιούλλινα. «Μπορούν να μην λαμβάνουν υπόψη πολλά πράγματα», τόνισε ο Πούτιν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του Εθνικού Χρηματοοικονομικού οίκου που συστήνεται στη Ρωσία, μπορούν να εμφανιστούν στα μέσα του 2016 και η Τράπεζα της Ρωσίας θα χρησιμοποιεί τις εκτιμήσεις του στην εργασία της, ανέφερε η Ναμπιούλλινα.

"Θα προσληφθούν επαγγελματίες του πιο υψηλού επιπέδου. Και η λειτουργία αυτού του χρηματοοικονομικού πρακτορείου θα είναι πλήρως διαφανής, θα βασίζεται στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές από την άποψη της μεθοδολογίας και ούτω καθ’ εξής. Υπολογίζουμε ότι οι επενδυτές θα εμπιστεύονται αυτόν τον χρηματοοικονομικό οίκο και εμείς για τους σκοπούς μας (για σκοπούς της ρύθμισης, του ελέγχου και της αναχρηματοδότησης) θα χρησιμοποιούμε τις εκτιμήσεις αυτού του χρηματοοικονομικού οίκου στην εθνική κλίμακα ", είπε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας.