Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει στον Άσαντ την στρατιωτική βοήθεια



Η Ρωσία παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη στρατιωτική και τεχνική βοήθεια στη Δαμασκό στην καταπολέμηση των τρομοκρατών από την ομάδα "Ισλαμικό κράτος". Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν, μιλώντας στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού της Συλλογικής Ασφαλείας. 

"Στηρίζουμε την κυβέρνηση της Συρίας, θα ήθελα να το τονίσω, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης, παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να της παρέχουμε την απαραίτητη στρατιωτική και τεχνική βοήθεια ", είπε ο Ρώσος ηγέτης. Κάλεσε άλλες χώρες να ενωθούν με τη Μόσχα στο θέμα αυτό. "Προφανώς χωρίς την ενεργή συμμετοχή των συριακών αρχών και στρατιωτών της χώρας, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού της Συρίας στο έδαφος, όπως λένε οι στρατιωτικοί, στην καταπολέμηση του "Ισλαμικού κράτους", δε θα είναι δυνατό να εκτοπιστούν οι τρομοκράτες από αυτή τη χώρα, και από την ευρύτερη περιοχή εν γένει, να προστατευτεί ο συριακός λαός με πολλά έθνη και πολλές θρησκείες από την καταστροφή, την σκλαβιά και τη βαρβαρότητα ", υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τη Δύση να αρνηθεί από την εκμετάλλευση των τρομοκρατών για την εκτόπιση των μη αρεστών καθεστώτων.

"Πρέπει να παραμερίσουμε τις γεωπολιτικές απαιτήσεις, να αρνηθούμε από τα λεγόμενα διπλά πρότυπα, από την πολιτική άμεσης ή έμμεσης εκμετάλλευσης μεμονωμένων τρομοκρατικών ομάδων για την επίτευξη των ποθούμενων στόχων της συγκυρίας, μεταξύ άλλων και την αντικατάσταση των μη αρεστών σε οποιονδήποτε κυβερνήσεων και καθεστώτων ", είπε ο Ρώσος ηγέτης, μιλώντας στο Ντουσανμπέ. 

Ο Πούτιν αποκάλεσε τη κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ και εν γένει στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής πολύ σοβαρή. Υπενθύμισε ότι η ομάδα του ISIS ελέγχει εδώ μεγάλες εκτάσεις. "Οι τρομοκράτες ήδη δημοσίως λένε ότι κατευθύνονται στη Μέκκα, στη Μεδίνα, στην Ιερουσαλήμ. Στα σχέδια τους είναι η επέκταση της δράσης τους στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία ", είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως δήλωσε, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στο ISIS εκπαιδεύονται ιδεολογικά και μαχητικά μαχητές από πολλές χώρες του κόσμου, "συμπεριλαμβανομένων, δυστυχώς, και των ευρωπαϊκών χωρών, και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και πολλών δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ". "Βεβαίως, μας ανησυχεί η πιθανή επιστροφή τους στα εδάφη μας. Μια απλή κοινή λογική, μια ευθύνη για την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια ζητεί την ένωση προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας ενάντια στην απειλή αυτή ", συμπέρανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ Άσαντ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με υγιείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, στην πρώτη θέση στη χώρα αυτή βγαίνει η ανάγκη ένωσης προσπαθειών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

"Βεβαίως, πρέπει να σκεφτούμε και για πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα, γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Άσαντ είναι έτοιμος να προσελκύσει στη διαδικασία αυτή και το υγιές μέρος της αντιπολίτευσης, να προσελκύσει στην διακυβέρνηση τις υγιείς δυνάμεις της ", είπε ο Ρώσος ηγέτης. Ταυτόχρονα τόνισε ότι "στο πρώτο πλάνο σήμερα βγαίνει η ανάγκη ένωσης προσπαθειών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ". "Χωρίς όλα αυτά δεν είναι δυνατό να επιλυθούν και άλλα ουσιώδη και αυξανόμενα προβλήματα, μεταξύ άλλων και το πρόβλημα προσφύγων ", είναι πεπεισμένος ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Πούτιν απέρριψε τις προσπάθειες να εναποτεθεί η ευθύνη στη Ρωσική Ομοσπονδία για το κύμα μεταναστών από τη Συρία στην Ευρώπη.

"Βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα να εναποτεθεί η ευθύνη στη Ρωσία για το πρόβλημα τούτο, για την έναρξή του», παρατήρησε ο Πούτιν. «Δήθεν το πρόβλημα μεταναστών προέκυψε, επειδή η Ρωσία στηρίζει τις νόμιμες αρχές της Συρίας ".

Ο επικεφαλής του κράτους τόνισε ότι "κανένας δε θα καταφέρει να τα φορτώσει, όπως τα λέει ο λαός, στο γάιδαρο ".

Ο Πούτιν τόνισε ότι στην ουσία από τη Συρία οι άνθρωποι πρωτίστως φεύγουν λόγω των μαχητικών επιχειρήσεων, "οι οποίες σε μεγάλο βαθμό επιβλήθηκαν από έξω ", καθώς και από τη βία τρομοκρατών. "Εάν η Ρωσία δε θα στήριζε τη Συρία, η κατάσταση στη χώρα αυτή θα ήταν πολύ χειρότερη από τη Λιβύη, και το ρεύμα προσφύγων ήταν πολύ μεγαλύτερο ", συμπέρανε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επίσης ο Πούτιν τόνισε ότι "η στήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας καθόλου δεν σχετίζεται με ρεύματα προσφύγων από τις χώρες, όπως είναι η Λιβύημ το Ιέμεν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες. "Δεν έχουμε αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στις χώρες τούτες, σε ολόκληρες περιοχές του κόσμου. Δεν είμαστε εμείς που καταστρέφουμε και έχουμε καταστρέψει εκεί τους κρατικούς θεσμούς εξουσίας, δημιουργώντας κενά στην εξουσία τα οποία αμέσως συμπληρώνονται από τους τρομοκράτες ", επέστησε την προσοχή ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.