Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Που βρίσκεται ο τρομοκράτης που αιματοκύλησε το Παρίσι πριν από δύο χρόνια;



Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι σήμερα ο πιο αυστηρά κρατούμενος στη Γαλλία
Ο μοναδικός εν ζωή από τους τζιχαντιστές που φέρεται ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο Παρίσι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εξακολουθεί να κρατάει το στόμα του κλειστό, δύο χρόνια μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ο 28χρονος μικροαπατεώνας, ο οποίος έγινε τζιχαντιστής, δεν έχει βοηθήσει τις Αρχές με σημαντικές πληροφορίες, καθώς αρνείται να μιλήσει.

Ο ρόλος του στα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, όταν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με όπλα και βόμβες σκότωσαν 130 ανθρώπους που διασκέδαζαν την νύχτα της Παρασκευής, μένει να αποσαφηνιστεί. Η ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του βρέθηκε σε προάστιο του νότιου Παρισιού αρκετές μέρες μετά την επίθεση.

Άλλαξε γνώμη και δεν θέλησε να ανατιναχθεί, όπως είπε στους φίλους του πριν συλληφθεί τελικά στις Βρυξέλλες ή μήπως ήταν ελαττωματική η ζώνη με τα εκρηκτικά;
Ο Αμπντεσλάμ, ένας Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, θεωρείται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιμελητεία των επιθέσεων, νοικιάζοντας αυτοκίνητα και κρυψώνες και βοηθώντας πολλούς τζιχαντιστές να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών διαδρόμων.

Και η όλο και διευρυνόμενη έρευνα αποκάλυψε συνδέσμους με τζιχαντιστές, οι οποίοι εμπλέκονται στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου 2016, τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψή του.
Αυτό που εξοργίζει τους ερευνητές -και φυσικά και τις οικογένειες των θυμάτων που ζητούν απαντήσεις- είναι η άρνηση του Αμπντεσλάμ να συνεργαστεί από τότε που οι γαλλικές Aρχές του απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση και ανθρωποκτονίες τον περασμένο χρόνο.
Η σιωπή του μάλιστα ανάγκασε τους δικηγόρους του, τον Φρανκ Μπερτόν στη Γαλλία και τον Σβεν Μέρι στο Βέλγιο, να εγκαταλείψουν την υπεράσπισή του.

Φόβοι αυτοκτονίας

Κρατείται στην απομόνωση, στη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης, στο Φλερί-Μεροζίς, νοτίως της γαλλικής πρωτεύουσας και το κελί του παρακολουθείται σε 24ωρη βάση. Τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες κράτησής τους έχουν λίγο χαλαρώσει έπειτα από κάποιες ενδείξεις ότι η ψυχική του υγεία έχει επιβαρυνθεί.

Την Πέμπτη, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ επιβεβαίωσε τους φόβους ότι πιθανόν να αυτοκτονήσει, κάτι που οι οικογένειες των θυμάτων θα ήθελαν να αποφύγουν καθώς αγωνιούν να τον δουν στο εδώλιο.

«Κάνουμε τα πάντα για να το καταστήσουμε αδύνατο», είπε η Μπελουμπέ στον τηλεοπτικό σταθμό LCI κα πρόσθεσε ότι το κελί του Αμπντεσλάμ απέκτησε παράθυρο και ότι τώρα έχει περιορισμένη επικοινωνία με άλλους.

Η δίκη στο Βέλγιο

Ο Αμπντεσλάμ έχει λάβει γράμματα στη φυλακή, κάποια εκ των οποίων εξαίρουν τις πράξεις του, και σε κάποια από αυτά έχει απαντήσει. Ανάμεσά τους και σε μια γυναίκα, στην οποία φέρεται να είπε: «Δεν ντρέπομαι γι' αυτό που είμαι».
Μάλιστα, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς όταν προσφέρθηκε να εμφανιστεί σε ξεχωριστή δίκη στο Βέλγιο για την απόπειρα δολοφονίας αστυνομικών, οι οποίοι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε διαμέρισμα της συνοικίας Φορέ των Βρυξελλών, τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψή του.

Θεωρείται ότι διέφυγε στη διάρκεια του επεισοδίου μέχρι που τελικά συνελήφθη στην πόλη Μόλενμπεκ, όπου κάποτε διατηρούσε μπαρ μαζί με τον αδελφό του Μπραχίμ, έναν από τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού.

Η δίκη στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου (όπως επιβεβαίωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ), ενώ εφετείο του Παρισιού πρόκειται να αποφανθεί σύντομα για τη χορήγηση ή μη άδειας για προσωρινή μεταφορά του κρατούμενου στη βελγική πρωτεύουσα.

Μένει να αποδειχτεί αν στη δίκη θα σπάσει τη σιωπή του. Πάντως, κάποιοι από τους δικηγόρους των θυμάτων φοβούνται ότι θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποφύγει την επιστροφή του στη Γαλλία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του στη Γαλλία, η οποία αναμένεται ότι θα είναι η πιο πολύκροτη εδώ και δεκαετίες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.