Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς η δοκιμή παπουτσιών λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για ένα 4χρονο κορίτσι



Μια συνηθισμένη βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια λίγο έλειψε να έχει τραγικό επίλογο για την τετράχρονη Σιένα Ράσουλ από το Άμπερφαν της Νότιας Ουαλίας.

Η μητέρα της Τζόντι ήθελε να της αγοράσει παπούτσια και έτσι επισκέφθηκαν διάφορα καταστήματα όπου η μικρή δοκίμασε ζευγάρια διάφορων μεγεθών μέχρι να καταλήξει σε κάποιο από αυτά.

Την επόμενη ημέρα ωστόσο το κοριτσάκι ανέβασε πυρετό, έτρεμε, είχε σπασμούς ενώ το πόδι της είχε πρηστεί.

Η μητέρα της τη μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εκεί έμαθε πως η κόρη της έχει αναπτύξει σηψαιμία στο πόδι!

«Οι γιατροί διέγνωσαν σηψαιμία και σε πρώτη φάση θα έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση. Κατάφεραν ωστόσο να αφαιρέσουν όλο το ποίον από το πόδι της και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χορηγώντας της ισχυρή αντιβίωση», λέει η μητέρα της.

Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε σηψαιμία στο πόδι της μικρής; «Σοκαρίστηκα όταν οι γιατροί μου είπαν πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς η κόρη μου δοκίμαζε παπούτσια!», είπε η μητέρα της, προσθέτοντας πως η κόρη της δοκίμαζε τα παπούτσια χωρίς να φορά κάλτσες.

Οι γιατροί πιστεύουν πως το κοριτσάκι κόλλησε κάποιο βακτήριο, δοκιμάζοντας ξυπόλητο παπούτσια, το οποίο εισέβαλλε στον οργανισμό της μέσω κάποιας αμυχής, πληγής ή δαγκωματιάς που μπορεί να υπήρχε στο πόδι του.

«Φυσιολογικά πάντα φοράει κάλτσες αλλά είναι καλοκαίρι και φοράει σανδάλια», ανέφερε η μητέρα της για να προσθέσει: «Ήξερα ότι κινδυνεύεις να "κολλήσεις" πράγματα δοκιμάζοντας αθλητικά παπούτσια, αλλά αυτό που συνέβη ήταν τρομακτικό. Δεν ξέρεις ποιος έχει φορέσει τα παπούτσια πριν από σένα. Η Σιένα είχε αρρωστήσει σοβαρά, η λοίμωξη αναπτύχθηκε στο πόδι της και εξαπλώθηκε στο σώμα της. Ευτυχώς που πήγαμε γρήγορα στο νοσοκομείο. Θα συμβούλευα τους γονείς να έχουν πάντα ένα εφεδρικό ζευγάρι κάλτσες μαζί τους όταν πηγαίνουν για ψώνια με τα παιδιά τους».

O επικεφαλής του «Sepsis Trust», Δρ. Ρον Ντάνιελς σχολιάζοντας την περίπτωση της τετράχρονης Σιένα ανέφερε: «Αυτή η τρομακτική περίπτωση μας δείχνει ότι η σηψαιμία χτυπά αδιακρίτως και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει οποιονδήποτε. Όποτε εντοπίζετε ενδείξεις λοίμωξης είναι ζωτικής σημασίας να ζητάτε άμεσα ιατρική φροντίδα. Η καλύτερη ενημέρωση μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο».

Η Σιένα νοσηλεύτηκε για πέντε ημέρες στο νοσοκομείο, έχοντας στο πλευρό την 26χρονη μητέρα της. Σήμερα είναι σπίτι της αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παρακολούθηση.