Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Πορτογαλία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρόεδρος Μάριου Σουάρες



Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Λισαβόνα, νοσηλεύεται ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριου Σουάρες, 92 ετών.

Τις τελευταίες ώρες, ο Μάριου Σουάρες παραμένει υπό εντατική ιατρική παρακολούθηση χωρίς να έχει τις αισθήσεις του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, Ζουζέ Μπαράτα, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η κατάσταση της υγείας του Σουάρες του ήταν ήδη εύθραυστη λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε υποστεί τον Ιανουάριο του 2013 και μετά τον θάνατο της συζύγου του τον Ιούλιο του 2015.

Ο Σουάρες, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία το 1974 και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, έμεινε στο προσκήνιο της πορτογαλικής πολιτικής σκηνής για περισσότερα από 40 χρόνια.

Ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Σουάρες διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, δύο φορές επικεφαλής της κυβέρνησης, πρόεδρος της Δημοκρατίας (1986-1996) και ευρωβουλευτής.

Ενεργός έως και σε πολύ προχωρημένη ηλικία, επέκρινε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μέτρα λιτότητας που είχε λάβει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας στο οποίο υπήχθη η Πορτογαλία την περίοδο 2011-2014.

Αφότου η σύζυγός του Μαρία Μπαρόζου απεβίωσε, σταδιακά ο Σουάρες άρχισε να αποσύρεται από τη δημόσια ζωή.