Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πορείες κατά των μέτρων και του εμβολιασμού σε Ευρώπη και Αυστραλία



Αντιδράσεις και πορείες κατά του εμβολιασμού, του υγειονομικού πιστοποιητικού και των περιοριστικών μέτρων σημειώθηκαν χθες σε αρκετά μέρη του κόσμου, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστραλία.

Η Αυστραλία αντιδράει στα μέτρα

Άσχημες εικόνες διαδραματίστηκαν επίσης σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας, από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη μέχρι την Αδελαΐδα και το Μπρίσμπεϊν, με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση του κύματος που πλήττει τη χώρα.

Στο Σίδενεϊ έχουν επιβληθεί εκατοντάδες πρόστιμα και δεκάδες χρεώνονται μετά από διαδηλώσεις κατά του lockdown και συγκρούσεις με την αστυνομία.  Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε την Κυριακή σχετικά με τις διαμαρτυρίες της προηγούμενης ημέρας, στις οποίες χιλιάδες παραβίασαν τα μέτρα της περιοχής για να διαμαρτυρηθούν, ότι ήταν «εγωιστικές και αυτοκαταστροφικές». «Δεν επιτυγχάνει κανένα σκοπό. Δεν θα τερματίσει νωρίτερα το lockdown», πρόσθεσε.

Η αστυνομία δήλωσε την Κυριακή ότι τις τελευταίες 24 ώρες είχε εκδώσει 510 πρόστιμα, με τη «μεγάλη πλειοψηφία» να προέρχεται από τη διαμαρτυρία του Σαββάτου. Τουλάχιστον 57 άτομα έχουν κατηγορηθεί για τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων δύο για φερόμενη επίθεση σε άλογο της αστυνομίας.

Ο υπουργός αστυνομίας της πολιτείας, Ντέιβιντ Έλιοτ, εμφανίστηκε εξοργισμένος από τις ταραχές του Σαββάτου, λέγοντας ότι «το Σίδνεϊ δεν είναι απαλλαγμένο από ηλίθιους».

Αξιωματούχοι επέκριναν παρόμοιες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της πολιτείας Βιτώρια, Μελβούρνη.  

Να σημειωθεί ότι περίπου ο μισός από τον πληθυσμό 25 εκατ. της Αυστραλίας βρίσκεται σε καθεστώς lockdown σε πολλές πόλεις και πολιτείες, με τους πολίτες να εξοργίζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει εμβολιάσει πλήρως λιγότερο από το 13% του πληθυσμού από τότε που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Οι εικόνες της Αυστραλίας αντικατοπτρίστηκαν επίσης σε όλη την Ευρώπη καθώς οι πολίτες στράφηκαν εναντίον των μέτρων του Covid-19 και των κυβερνητικών περιορισμών που αποσκοπούν στη βελτίωση του εμβολιαστικού ρυθμού.

Πορείες κατά του εμβολιασμού στην Ευρώπη

Στη Γαλλία, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού εναντίον ορισμένων διαδηλωτών,αφού περίπου 160.000 βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο ενάντια στο υγειονομικό πιστοποιητικό του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που θα περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση σε εστιατόρια και δημόσιους χώρους για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία, ελευθερία» και έφεραν πλακάτ με τις φράσεις «Μακρόν, τύραννος», «Οι Big Pharma περιορίζουν την ελευθερία» ή «Όχι στην υπερψήφιση της ντροπής».

Παρόμοιες διαδηλώσεις, προσελκύοντας πάνω από 110.000 άτομα σε 130 τοποθεσίες, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η νομοθεσία που εξετάζεται θα καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για ορισμένα επαγγέλματα, ενώ το αμφιλεγόμενο υγειονομικό πιστοποιητικό θα περιορίσει σοβαρά την κοινωνική ζωή από τα τέλη Ιουλίου.

Παρόλα αυτά υπήρχαν ενδείξεις ότι τα αυστηρότερα μέτρα, που ανακοινώθηκαν στις 13 Ιουλίου, έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: μέχρι την Παρασκευή είχε εμβολιαστεί πλήρως το 48% του πληθυσμού καταγράφοντας αύξηση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τις 10 Ιουλίου.

Ενώ περισσότερο από τα τρία τέταρτα των Γάλλων υποστήριξαν τα μέτρα του Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV στις 13 Ιουλίου, μια σημαντική μειονότητα που φροντίζει να ακούγεται, δεν το κάνει.

Στην Ιταλία, τέλος, διαδραματίστηκαν παρόμοιες εικόνες με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να διαδηλώσουν ενάντια στο «πράσινο πιστοποιητικό» που θα εξασφαλίζει την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.