Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος Τζορτ Σόρος: Τι ξέρουμε και τι μάθαμε



Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1930 με το πραγματικό όνομα να είναι György Schwartz ενώ μάλιστα είναι Ουγγρο-αμερικανός-εβραιος επενδυτής, επιχειρηματίας, ευεργέτης, και πολιτικός ακτιβιστής. Κέρδισε φήμη ως ο «άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας» αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992.

Η παιδική του ηλικία και οι σπουδές

Ως Εβραίος-έφηβος τότε, ο Σόρος κατάφερε να επιβιώσει από τη ναζιστική κατοχή στην Ουγγαρία την περίοδο 1944-1945, κάνοντας χρήση πλαστών πιστοποιητικών, τα οποία και έφτιαξε ο πατέρας του. Αργότερα, μετανάστευσε στην Αγγλία και σπούδασε φιλοσοφία στο London School of Economics, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε σιδηροδρομικό σταθμό και τα βράδια ως σερβιτόρος σε νυχτερινό μαγαζί.  Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ειρηνική μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό στην Ουγγαρία (1984-1989) και έδωσε τη μεγαλύτερη ποτέ επιχορήγηση στην ηπειρωτική Ευρώπη για τη σύσταση του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη. Αργότερα, η χρηματοδότηση που εξασφάλισε στην Επανάσταση των Ρόδων της Δημοκρατίας της Γεωργίας θεωρήθηκε από τη Ρωσία πως αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα επιτυχίας της επανάστασης αυτής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστός για τις προσπάθειες και τις δωρεές του στο σκοπό της μη-επανεκλογής του Τζορτζ Μπους το 2004. Παράλληλα, έχει ιδρύσει το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.

 


Οικογένεια και ζωή σήμερα
Σήμερα ο Σόρος είναι ένας από τους 40 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η εκτιμώμενη αξία της περιουσίας του ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Σόρος έχει γράψει βιβλία σχετικά με την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ορισμένοι παρατηρητές τον κατηγορούν ότι χειραγωγούσε τις αγορές για να φτάσουν στο σημείο της απόλυτης καταστροφής. Έχει επίσης δηλώσει πως οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ έχουν προκαλέσει παγκόσμιο αντισημιτισμό.
Ο Σόρος έχει πέντε παιδιά. Έχει χωρίσει δύο φορές. Παντρεύτηκε την τρίτη του σύζυγο, Ταμίκο Μπόλτον, το 2013.

Φήμες

 

1. Έχει σχέδιο να «ισλαμοποιήσει την Ευρώπη»

Αυτός ήταν ο ισχυρισμός του Ούγγρου πρωθυπουργού, Viktor Orban, τον περασμένο Ιούλιο, στα πλαίσια μιας λεκτικής διαμάχης των δύο αντρών. Η ουγγρική κυβέρνηση υποστήριξε ότι το σχέδιο του Σόρος αποτελείται από 7 πολιτικές υπέρ της μετανάστευσης που ο επιχειρηματίας επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ευρώπη.

Ο ίδιος αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, καταρρίπτοντάς τους έναν προς έναν.

2. Ελέγχει σημαντικές προσωπικότητες και φορείς στις ΗΠΑ

Ο Glenn Beck, πρώην παρουσιαστής ειδήσεων στο δίκτυο Fox, είναι ένας από τους υπέρμαχους αυτής της θεωρίας. Όσο ήταν εν ενεργεία, αρκετές φορές είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «puppet master» (δηλαδή, εκείνος που κινεί μαριονέτες) για να περιγράψει τον επιχειρηματία. Ο Beck είχε ισχυριστεί ακόμη και ότι ο Σόρος ήταν ο «βασιλιάς» πίσω από το «πιόνι» Ομπάμα, μιλώντας για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είναι αληθές ότι ο επιχειρηματίας έχει δωρίσει υπέρογκα ποσά σε πολιτικές επιτροπές του Δημοκρατικού Κόμματος. Μόνο το διάστημα 2004-2008 συνεισέφερε με το ποσό των 32.2 εκ. δολαρίων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις αν επηρεάζει τη δράση των πολιτικών προσώπων διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο χορηγό πολιτικού κόμματος.

3. Το 1997 προκάλεσε την οικονομική κρίση στη Νοτιανατολική Ασία

Ο Beck έχει βάλει το χέρι του και σε αυτή τη συνωμοσία. Το 2010 αναβίωσε τη θεωρία που ήθελε τον Σόρος να ευθύνεται για την κατάρρευση της οικονομίας στη Νοτιανατολική Ασία, τονίζοντας ότι μέχρι και ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, Mahathir Mohamad, το πιστεύει. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας αναφέρουν ότι η εβραϊκή καταγωγή του Σόρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αφού κατά τον Mohamad «οι Εβραίοι δε χαίρονται να βλέπουν τα μουσουλμανικά έθνη να προοδεύουν».

Παρόλ′ αυτά, ο ίδιος ο Mohamad το 2006 έκανε την εξής δήλωση: «Ο κ. Σόρος είπε ότι δεν είχε σχέση με την υποτίμηση της μαλαισιανής οικονομίας και ότι άλλοι ευθύνονται γι′ αυτό. Και το αποδέχτηκα».

4. Ο ρόλος του Σόρος στη ναζιστική κατοχή της Ουγγαρίας

Αυτή η θεωρία μετρά διάφορες εκδοχές μέσα στα χρόνια. Οι κυριότερες είναι είτε ότι ο Σόρος συμμετείχε στη δήμευση περιουσιών των Ούγγρων Εβραίων εκ μέρους των ναζιστών κατακτητών ή ότι ήταν αξιωματικός των SS στη Γερμανία. Η θεωρία αυτή βασίστηκε σε μια φωτογραφία που ανάρτησε κάποιος χρήστης του twitter και στην οποία υποστηρίζει ότι απεικονίζεται ο Σόρος στα νιάτα του, ντυμένος αξιωματικός των SS.