Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πλαστά διαβατήρια από την Ταϊλάνδη για την ΕυρώπηΈνα εξαιρετικά μεγάλο δίκτυο κατασκευής εκατοντάδων πλαστών ευρωπαϊκών διαβατηρίων που πωλούνταν κυρίως σε άτομα στη Μέση Ανατολή εξαρθρώθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ταϊλάνδη, χώρα που θεωρείται «παράδεισος» της απομίμησης.

Τα πλαστά διαβατήρια, που συχνά κατασκευάζονται βάσει γνησίων διαβατηρίων που έχουν κλαπεί από τουρίστες, είχαν σταλεί ταχυδρομικώς σε όλο τον κόσμο, εξήγησε ο αντιστράτηγος Νατατόρν Προυσοντόρν, των ταϊλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης. Oι περισσότεροι πελάτες αυτού του δικτύου που είχε τη βάση του στην ανατολική Μπανγκόκ ήταν από το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τα διαβατήρια πωλούνταν από 50.000 έως 80.000 μπατ (1.200 έως 2.000 ευρώ).

Ο άνδρας που θεωρείται αρχηγός της σπείρας και συνελήφθη τη Δευτέρα είναι ο Χαμίντ Ρεζά Τζαφαρί, γνωστός ως «γιατρός», ένας Ιρανός που ζει στην Ταϊλάνδη τα τελευταία 25 χρόνια. «Στην κατοχή του βρέθηκαν έξι διαφορετικά διαβατήρια --τρία από τη Βραζιλία, ένα από το Περού, ένα από την Πορτογαλία και ένα από τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο αντιστράτηγος.

Πέντε Πακιστανοί συνελήφθησαν επίσης.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα που κατασκεύαζε διαβατήρια πολύ καλής ποιότητας», εξήγησε άλλος αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης και πρόσθεσε ότι οι αρχές διεξήγαγαν έρευνα πέντε ετών.

Η απομίμηση διαβατηρίων είναι κάτι ιδιαίτερα σύνηθες στην Ταϊλάνδη, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες διαβατήρια τουριστών χάνονται ή κλέβονται.

Τον Μάρτιο του 2014, δύο επιβάτες με πλαστά διαβατήρια τα οποία είχαν κλαπεί στην Ταϊλάνδη, είχαν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της ΜΗ370 της Malaysia Airlines, το οποίο εξαφανίστηκε εν πτήση. Τέλη του 2010, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση μεγάλου πυρήνα τρομοκρατών που είχε σχέση με τις επιθέσεις στη Βομβάη του 2008 (166 νεκροί) και τις επιθέσεις στη Μαδρίτη του 2004 (191 νεκροί), δύο Πακιστανοί και μια Ταϊλανδέζα είχαν συλληφθεί στη χώρα ως ύποπτοι για την κατασκευή πλαστών διαβατηρίων.