Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πιο κοντά από ποτέ η NASA στον Ήλιο



Το Parker Solar Probe της NASA θα βρεθεί πλέον πιο κοντά στον Ήλιο από ό, τι οιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος.

Το διαστημικό σκάφος της NASA τη Δευτέρα υπερέβη το ρεκόρ των 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που είχε οριστεί από το Helios-2 το 1976 και θα συνεχίσει να πλησιάζει τον Ήλιο έως ότου περάσει από την εξωτερική ατμόσφαιρα του, δηλαδή μέσα σε απόσταση 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ηλιακή επιφάνεια. Το Parker θα κάνει 24 προσεγγίσεις στον Ήλιο τα επόμενα επτά χρόνια στοχεύοντας να πλησιάσει σε απόσταση μόλις 6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

«Μόλις 78 ημέρες από την έναρξη της πορείας του Parker Solar Probe και έχουμε έρθει ήδη πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο στην ιστορία», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Andy Driesman.

Το Parker Solar Probe (PSP) έχει σαν αποστολή να «αγγίξει τον Ήλιο» και θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα πετάξει μέσα από το εξωτερικό μέρος της ατμόσφαιρας του. Το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του τον Νοέμβριο περνώντας πρώτα από την Αφροδίτη.

Το σκάφος θα αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες και ακτινοβολίες και θα φτάσει ταχύτητες έως και 700.000 χλμ/ώρα στην πλησιέστερη πτήση του προς τον Ήλιο.