Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

10 °C

Σήμερα, 1. Δεκεμβρίου 2021

Πεδίο μάχης η Ιταλία: Πόλεμος αστυνομίας και διαδηλωτώνΕπεισόδια ανάμεσα σε μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αναρχικούς, που διαμαρτύρονταν για την εκκένωση μιας κατάληψης, και τις αστυνομικές δυνάμεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τορίνο, στην Ιταλία, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να τραυματιστούν και οι Αρχές να ανακοινώσουν τουλάχιστον δώδεκα προσαγωγές.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα πίσω από ένα πανό που έγραφε: «Κάνουν πόλεμο στους φτωχούς και το αποκαλούν αυτό ανάπλαση. Αντιστεκόμαστε στα αφεντικά της πόλης». Οι διαδηλωτές έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να «ξαναπάρουν» κατειλημμένο κτίριο που εκκενώθηκε το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Στο κτίριο, που είχαν καταλάβει κινήματα της άκρας αριστεράς και μέλη του αναρχικού χώρου, ζούσαν οικογένειες προσφύγων από χώρες του Μάγρεμπ.

Συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, απέκλεισαν οδικούς άξονες, προκάλεσαν υλικές φθορές σε οχήματα, επιτέθηκαν σε λεωφορείο, αφού έτρεψαν σε φυγή τους λιγοστούς επιβάτες του, και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, που αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων. «Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να συγχέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων» δήλωσε η δήμαρχος του Τορίνο, Κιάρα Απεντίνο, στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, καταγγέλλοντας τα βίαια επεισόδια στην πόλη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας, ήταν πολύ λιγότερο συγκρατημένος: «Στη φυλακή αυτοί οι αχρείοι!» απαίτησε.