Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Παραμένουν στους δρόμους οι διαδηλωτές στη Ρουμανία παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης



500.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Ρουμανίας, παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης και την απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς.

Αρκετοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου, που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία το Δεκέμβριο, δηλαδή πριν από μόλις δύο μήνες.

Πρόκειται για την έκτη ημέρα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που είναι οι μεγαλύτερες στη Ρουμανία μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989.

Το επίμαχο διάταγμα ουσιαστικά αποποινικοποιούσε υποθέσεις χρηματισμού ή διασπάθισης χρήματος όταν το ποσό δεν υπερβαίνει τις 44.000 ευρώ.

Η αποποινικοποίηση θα ευνοούσε, μεταξύ άλλων, τον ηγέτη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κούμματος, Λίβιου Ντραγκνέα, που κατηγορείται για υπόθεση διαφθοράς ύψους 24.000 ευρώ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας δεν έχει ακόμα κρίνει τη νομιμότητα του αποσυρθέντος διατάγματος, που ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου.

Ξεχωριστή ρύθμιση της κυβέρνησης θα δρομολογούσε την αποφυλάκιση περίπου 2.500 κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί σε μικρής διάρκειας ποινές. Η εν λόγω ρύθμιση δεν αποκλείεται να έλθει με η μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή.