Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παραιτήθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές



Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μπανγκλαντές Ατιούρ Ραχμάν, καθώς η κυβέρνηση του ζήτησε να λογοδοτήσει μετά την κλοπή 81 εκατ. δολαρίων από τον λογαριασμό της τράπεζας στις ΗΠΑ, σε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοληστείες που έγιναν ποτέ.

Ο Ραχμάν, που επέστρεψε στην Ντάκα αργά χθες αφού συμμετείχε το Σαββατοκύριακο σε συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Νέο Δελχί, δήλωσε στο Reuters ότι η πρωθυπουργός Σεΐχ Χάσινα είχε κάνει δεκτή την παραίτησή του.

Η κυβέρνηση απέπεμψε επίσης δύο υποδιοικητές της τράπεζας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αμπού Μαάλ Αμντούλ Μουχίθ, μερικές ημέρες αφού κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα ότι δεν την είχε ενημερώσει για την κλοπή.

Ο 65χρονος Ραχμάν δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να δώσει το παράδειγμα σε μια χώρα που δεν είναι συχνό φαινόμενο η ανάληψη ευθύνης και για να προστατεύσει την εικόνα της κεντρικής τράπεζας.

«Ανέλαβα την ευθύνη», δήλωσε ο Ραχμάν. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Άγνωστοι παραβίασαν το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Τράπεζας του Μπανγκλαντές και προσπάθησαν να κλέψουν 951 εκατ. δολάρια από το λογαριασμό της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, τον οποίο χρησιμοποιεί για τις διεθνείς συναλλαγές της, μεταξύ 4 και 5 Φεβρουαρίου. Οι δράστες κατάφεραν να μεταφέρουν 81 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς στις Φιλιππίνες, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρθηκαν σε καζίνο στη χώρα.

Αξιωματούχοι της Τράπεζας του Μπανγκλαντές έχουν πει ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να συλληφθούν οι δράστες, ενώ η ανάκτηση των χρημάτων θα είναι δύσκολη και θα μπορούσε να πάρει μήνες.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ραχμάν για να παραιτηθεί εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, αφού ο Μουχίθ δημοσίως εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τη ληστεία ένα μήνα αφού είχε συμβεί από τα μέσα ενημέρωσης.