Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

5 °C

Σήμερα, 1. Δεκεμβρίου 2021

Παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο το προκαταρκτικό σχέδιο του Πενταγώνου κατά του Ι.Κ.Στον Λευκό Οίκο παραδόθηκε χθες το προκαταρκτικό σχέδιο του Πενταγώνου για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα το παρουσιάσει σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Τζεφ Ντέιβις πρόκειται για ένα σχέδιο που εξετάζει τη δράση εναντίον του Ι.Κ. σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στο Ιράκ και τη Συρία.Κατά τον Ντέιβις, το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει να ηττηθεί «τάχιστα» το Ι.Κ..

Η επανεξέταση της στρατηγικής των ΗΠΑ καταγράφεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία εναντίον του Ι.Κ., τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία. Ενδέχεται να οδηγήσει στη χαλάρωση ορισμένων από τους περιορισμούς της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, όπως το όριο στον αριθμό των στρατιωτών επί του πεδίου. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει πως το να ηττηθούν οι «ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» είναι ανάμεσα στους βασικούς της στόχους σε διεθνές επίπεδο.

Ο υποστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ, ο οποίος διοικεί τις αμερικανικές και συμμαχικές επιχειρήσεις από τη Βαγδάτη, έχει δηλώσει πως πιστεύει πως και τα δύο εναπομείναντα προπύργια του Ι.Κ., η Μοσούλη στο Ιράκ και η Ράκα στη Συρία, θα καταληφθούν από δυνάμεις που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στο σχέδιο, πέραν του υπουργείου Άμυνας, συνεισέφεραν ιδέες ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το σχέδιο έχει διπλωματικές και στρατιωτικές πτυχές, εξήγησε ο πλοίαρχος Ντέιβις.

Σύμφωνα με ειδικούς, το Πεντάγωνο αναμένεται να ζητήσει να αναπτυχθούν επιπλέον δυνάμεις, πέρα από τους 6.000 άνδρες που βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία, να αυξηθούν τα επιθετικά ελικόπτερα που δρουν στις χώρες αυτές, να κλιμακωθούν οι αεροπορικές επιδρομές και να αναπτυχθούν πυροβόλα. Επίσης, αναμένεται να ζητηθεί να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων και οι αξιωματικοί στα πεδία να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, κυρίως για την προβολή στόχων. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέφευγε να αναπτύξει μονάδες σε μάχιμο ρόλο στα πεδία, στέλνοντας μόνο «συμβούλους» και ομάδες των ειδικών δυνάμεων. Κάτι ακόμη που ενδέχεται να ζητηθεί είναι να εξοπλιστούν αντάρτες, κυρίως οι Κούρδοι.

Ο Ντέιβις απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου ή το χρονοδιάγραμμα λήψης των όποιων αποφάσεων.

Την 28η Ιανουαρίου, οκτώ ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία επέκρινε επανειλημμένα τη βραδύτητα της προόδου στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών, έδωσε προθεσμία 30 ημέρες στους στρατηγούς του για να του παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο για το πώς θα κατατροπωθεί το Ι.Κ..