Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Το τσιγάρο σκοτώνει 700.000 Ευρωπαίους το χρόνο



Αφιερωμένη στη «μάχη» κατά του τσιγάρου είναι η 31η Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, αλλά και μια αφορμή για να ηχήσουν τα… καμπανάκια κινδύνου μιας και τα στοιχεία είναι αδιάσειστα: Κάθε χρόνο 700.000 Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός φτάνει τα 7 εκατ. πολίτες!

Η κατανάλωση καπνού είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί και η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος για την Υγεία Βιτένις Αντριουκάιτις σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι στην Ευρώπη το 29% των νέων 15-24 ετών είναι καπνιστές, ενώ τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 93% ξεκινά το κάπνισμα πριν από τα 26. Ακόμα, επισημαίνει ότι τον προβληματίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στους ατμοποιητές και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι οι συσκευές θέρμανσης του καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, «που πλέον διατίθεται ολοένα και περισσότερο στην αγορά με παραπλανητικούς ισχυρισμούς».

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Βιτένις Αντριουκάιτις ανακοίνωσε ότι σύντομα οι καταναλωτές θα δουν στις συσκευασίες νέες σημάνσεις ιχνηλασιμότητας, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο. Επιπλέον, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί η ρύθμιση των προϊόντων καπνού, ο περιορισμός της διασυνοριακής διαφήμισης, προώθησης και χορηγίας, η παροχή στήριξης στα κράτη-μέλη για τη δημιουργία χώρων χωρίς καπνό, και η ρύθμιση της φορολογίας.

«Απαγορεύσαμε, επίσης, τη χρήση διαφημιστικών και παραπλανητικών στοιχείων, επιβάλαμε αυστηρότερους κανόνες στη χρήση συστατικών, απαγορεύσαμε τη διάθεση προϊόντων με αρώματα/γεύσεις από τις 20 Μαΐου 2020, ενώ θεσπίσαμε ένα πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ορισμένες χώρες προχωρούν ακόμη περισσότερο και εφαρμόζουν μέτρα για την ομοιόμορφη συσκευασία των προϊόντων καπνού, ενώ και άλλες οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση», καταλήγει ο Επίτροπος.