Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ούτε μέρα φυλάκιση για τους γονείς που έκαναν δίαιτα χωρίς γλουτένη στο μωράκι τους και λιμοκτόνησε!



Ποινή φυλάκισης μόνο έξι μηνών, και μάλιστα με αναστολή, επέβαλε τελικά το δικαστήριο του Ντεντερμόντ στους δύο Βέλγους γονείς που κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν τον θάνατο του επτά μηνών μωρού τους από ασιτία και αφυδάτωση το 2014, επιβάλλοντάς του χωρίς κανέναν λόγο μια «εναλλακτική δίαιτα».

Παρά το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει πολύ πιο αυστηρή ποινή, χαρακτηρίζοντας εγκληματίες τους δύο γονείς και αποδίδοντάς τους εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τον θάνατο του βρέφους, το ζευγάρι που διατηρει κατάστημα με είδη υγιεινής διατροφής δεν θα περάσει τελικά ούτε μέρα στη φυλακή. «Η διατροφή που παρείχαν στο μωρό ήταν τελείως ακατάλληλη. Προκάλεσαν τον θάνατό του, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόθεση για κάτι τέτοιο», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις στο Βέλγιο.

Η πολύκροτη υπόθεση, της οποίας γράφτηκε σήμερα ο τραγικός επίλογος, είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή το 2014, με μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να στρέφεται κατά των γονιών, οι οποίοι υιοθέτησαν για το μωρό τους μια εναλλακτική διατροφή αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τις συμβουλές των παιδιάτρων που είχαν εξετάσει παλαιότερα το βρέφος.

Η υπόθεση του θανάτου του μικρού Lucas, o οποίος πέθανε το 2014 σε ηλικία 7 μηνών και ζυγίζοντας μόνο 4 κιλά (το μισό από το φυσιολογικό βάρος σε αυτήν την ηλικία) έφτασε τον περασμένο Μάιο στο δικαστήριο, με τους γονείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες σχετικά με τις επιλογές τους που οδήγησαν τον θάνατο στο μωράκι.

Το ζευγάρι, που διατηρεί κατάστημα ειδών υγιεινής διατροφής στην πόλη Μπέβερεν, ισχυρίζεται ότι υιοθέτησε εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, οι οποίοι περιελάμβαναν γάλα από κινόα και από ρύζι (μαζί με άλλα προϊόντα που εμπορεύονται οι ίδιοι) επειδή ο μικρός έπασχε από μία «διατροφική διαταραχή». Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι ο μικρός Λούκας «πάθαινε κράμπες όποτε έπινε κανονικό γάλα» και γι' αυτό εκείνοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εναλλακτικά είδη γάλακτος, παρά το γεγονός ότι διάφοροι παιδίατροι τους είχαν προειδοποιήσει ξεκάθαρα ότι αυτά δεν είναι κατάλληλα για ένα μωρό της ηλικίας του.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η δίαιτα που επέλεξαν για τον μικρό Λούκας οι γονείς του βασιζόταν σε δική τους αυθαίρετη διάγνωση για τα προβλήματα του βρέφους. Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, η «δυσανεξία στη γλουτένη» δεν είχε επιβεβαιωθεί από κανέναν γιατρό. Επιπλέον, παρά την εμφανή αδυναμία του αποσκελετωμένου βρέφους και τα προβλήματα στην αναπνοή που αντιμετώπιζε τις τελευταίες μέρες της ζωής του (σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων) οι γονείς του δεν επισκέφθηκαν κάποιον γιατρό της περιοχής τους, ο οποίος θα μπορούσε ίσως να σώσει το μωράκι ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Αντίθετα, επέλεξαν να ταξιδέψουν στην αλλη άκρη της χώρας σε έναν θεραπευτή εναλλακτικής ιατρικής (ομοιοπαθητικό), ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον μικρό Λούκας, αφού ήταν ήδη πολύ αργά.

«Δεν πήγαμε στο νοσοκομείο επειδή δεν συνέβαινε κάτι ασυνήθιστο. Ο Λούκας πότε έχανε λίγο βάρος και πότε το ξανάπαιρνε. Ποτέ δεν θελήσαμε τον θάνατο του παιδιού μας» κατέθεσαν οι γονείς στο δικαστήριο. Ωστόσο η αλήθεια μιλάει από μόνη της: Όταν πέθανε το μωράκι ήταν αποστεωμένο, πλήρως αφυδατωμένο και το στομάχι του ήταν τελείως άδειο, χάρη στην «υγιεινή διατροφή» τον γονιών του.