Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 -

Όρμπαν: «Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Σουηδία πριν εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ»Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποκάλυψε σήμερα ότι θα υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία για την αμυντική βιομηχανία ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σουηδία.

Μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση από τη Βουδαπέστη της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε κρατικό ραδιοσταθμό ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα στη Βουδαπέστη με τον Σουηδό ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την τελευταία ενέργεια από τη Στοκχόλμη που χρειάζεται για να πειστούν οι Ούγγροι βουλευτές να ανάψουν το πράσινο φως στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Θα κλείσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν και θα υπογράψουμε μια συμφωνία για την αμυντική βιομηχανία, μια σοβαρή συμφωνία δεδομένου του μεγέθους της Ουγγαρίας, και θα λάβουμε επίσης μερικές αποφάσεις ή … (θα θέσουμε) στόχους για στρατιωτική συνεργασία», δήλωσε ο Όρμπαν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τη Δευτέρα η ψηφοφορία στην ουγγρική Βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα θα είναι ο τελευταίος σταθμός για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που θα βοηθήσει την Συμμαχία να υπερασπιστεί το ανατολικό κέρας της μετά την ένταξη τον περασμένο Απρίλιο της Φινλανδίας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε ότι ενδεχομένως θα συζητήσει με τον Όρμπαν μια συνεργασία αναφορικά με τα σουηδικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Gripen, 14 εκ των οποίων χρησιμοποιεί η Αεροπορία της Ουγγαρίας βάσει συμφωνίας leasing που εκπνέει το 2026. Οι δύο πλευρές συζητούν παράταση και επέκταση της συμφωνίας αυτής.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε στη συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο την έκκληση να σταματήσει η υποστήριξη προς την καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως ο ίδιος λέει, προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας. Μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα βοηθήσει να κλίνει προς αυτή τη στάση το ΝΑΤΟ, είπε ο Όρμπαν.