Tην οργή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν τα σεξιστικά και προσβλητικά σχόλια ενός υπερσυντηρητικού επικεφαλής ιδρύματος, του Νουρεντίν Γιλντίζ.
«Οι γυναίκες πρέπει να είναι ευγνώμονες στο Θεό, επειδή ο Θεός επέτρεψε στους άντρες να τις δέρνουν και να… ηρεμούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιλντίζ στις 3 Μαρτίου, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στην τουρκική κοινή γνώμη.
Κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) Ημέρα της Γυναίκας, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Τουρκίας να παρέμβει, λέγοντας ότι πρέπει «να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσαρμογή των θρησκευτικών πρακτικών στις τρέχουσες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες».
«Δεν θα λάβουμε υπόψη τα λόγια κάποιων περιθωριακών ανθρώπων που δεν στοχεύουν σε τίποτα παρά στην κατάχρηση των αξιών της θρησκείας μας και του έθνους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στην Άγκυρα.
Ο Γιλντίζ ήταν ήδη αντικείμενο καταγγελίας, καθώς είχε προτείνει παιδιά 6 ετών να… παντρεύονται με άλλα παιδιά ή ενήλικες, ενώ είχε επίσης ζητήσει να απαγορευτεί να εισέρχονται μαζί ένας άνδρας και μια γυναίκα σε… ανελκυστήρα - αν δεν είναι παντρεμένοι.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, το γραφείο του Εισαγγελέα της Άγκυρας απήγγειλε κατηγορία κατά του Γιλντίζ για «υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα».
«Αυτοί οι κήρυκες δεν έχουν θέση στη θρησκεία μας» διεμήνυσε ο Ερντογάν, χωρίς πάντως να κατονομάσει τον Γιλντίζ. Δεν ζουν, πρόσθεσε, ούτε σε αυτόν τον αιώνα ή ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό αιώνα, επειδή είναι τόσο ανίκανοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι το Ισλάμ πρέπει να αναθεωρηθεί.
«Δεν μπορείς να εφαρμόσεις διατάξεις που χρονολογούνται πριν από 14 με 15 αιώνες» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «η μεταφορά των κανονισμών και παραδόσεων μιας συγκεκριμένης κοινωνίας σε μια άλλη εποχή θα είναι βλαπτική».
Κατηγόρησε δε ορισμένους ιεροκήρυκες ότι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες θρησκευτικές αντιλήψεις για «να είναι δημοφιλείς», δηλώνοντας ότι «κάνουν κακό όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στην πίστη και τη θρησκεία». «Αυτό δεν μπορούμε ποτέ να το δεχθούμε» είπε.