Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι Βρετανοί φέρνουν τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 στην Κύπρο



Τα πέμπτης γενιάς πολεμικά αεροσκάφη F-35B της Βρετανίας πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κύπρο, αργότερα αυτό το χρόνο, στην πρώτη υπεράκτια αποστολή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

Τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν από τη βάση στο Μάρχαμ του Νόρφολκ ώστε να εγκατασταθούν στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Στο Μάρχαμ βρίσκεται επίσης η μοίρα πρώτης γραμμής για αεροσκάφη Tornado, που έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο υπουργός 'Αμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, δήλωσε ότι η μετακίνηση των αεροσκαφών αποτελεί μία «έμπρακτη επιβεβαίωση της πρόθεσης μας να προστατεύσουμε τα συμφέροντά της χώρας και των συμμάχων μας από τις ενισχυμένες απειλές σε όλο τον κόσμο» και ότι «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο προκειμένου τα F-35B να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εγκατάσταση στο Ακρωτήρι Κύπρου θα δώσει τη δυνατότητα και στα δύο σώματα - αεροπορίας και ναυτικού - που επανδρώνουν από κοινού τα αεροσκάφη, να αποκτήσουν εμπειρία στην πτήση και συντήρησή τους σε ένα άγνωστο περιβάλλον, ενώ θα αποτελέσει δοκιμασία για όλους τους τομείς που θα υποστηρίξουν την μετακίνηση (logistics, υποστήριξης εξοπλισμού, πληρωμάτων).

Ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, Στίβεν Χίλιερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη διάρκεια της εγκατάστασης το ειδικό προσωπικό θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις, ενώ ο ναύαρχος Φίλιπ Τζόουνς, ότι η συγκεκριμένη αποστολή σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό του αεροπλανοφόρου Queen Elizabeth με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, το φθινόπωρο φέτος, θα αποδείξουν την ετοιμότητα για επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο για την προάσπιση των βρετανικών συμφερόντων.