Παρασκευή 01 Ιουλίου 2022 -

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή στο Αφγανιστάν που επλήγη από τον φονικό σεισμόΟι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή σε μια από τις δύο βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας, γεγονός που υπογραμμίζει τα προβλήματα ασφαλείας που εμποδίζουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ντάρκαντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τάχαρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Τατζικιστάν, τα ξημερώματα, συνεχίζοντας την προέλασή τους.

Από την περιοχή γύρω από τη Ντάρκαντ δεν υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες ζημιές και πολλές απώλειες ζωών από τον σεισμό της Δευτέρας, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους στο βόρειο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται μέσα στην πληγείσα ζώνη και τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 έχουν τραυματιστεί στην επαρχία Τάχαρ.

Ο Αμπντούλ Χάλιλ Άσιρ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποσυρθεί από την πρωτεύουσα, έπειτα από νυχτερινές μάχες που διήρκεσαν έξι ώρες.

Ο κ. Άσιρ δεν είχε πληροφορίες για θύματα, όμως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν.

Σε μήνυμα που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους οι Ταλιμπάν καλούν «τους συμπατριώτες μας που έχουν την καλή θέληση και τις οργανώσεις αρωγής να μην φεισθούν προσπαθειών για να προσφέρουν τρόφιμα και ιατρικό υλικό στους πληγέντες.

»Οι μουτζαχεντίν θα πρέπει να προσφέρουν την άνευ όρων βοήθειά τους στα θύματα και να διευκολύνουν το έργο των οργανώσεων αρωγής», καταλήγουν οι ισλαμιστές αντάρτες.