Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι πρώτες κινήσεις της Τερέζα Μέι ως Πρωθυπουργός της Βρετανίας



Σε έντονα συμφιλιωτικό και πατριωτικά ενωτικό τόνο εκφώνησετην πρώτη της ομιλία προς τον λαό της η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της.

Ωστόσο, τα πρώτα και βασικά μέλη της κυβέρνησής της μαρτυρούν μια σαφή στροφή προς τη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος και ιδιαίτερα στην ανάδειξη στελεχών που πρωτοστάτησαν στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Brexit. Η κίνηση αυτή εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί στη Βρετανία ύστερα από το δημοψήφισμα και την απόφαση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πιο χαρακτηριστική αλλά και αναπάντεχη επιλογή της Μέι προς την δεξιά, ξενοφοβική κατεύθυνση ήταν ο «BoJo» Μπόρις Τζόνσον, ο ιδιόρρυθμος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος υποστήριξε φανατικά το Brexit και φερόταν ως βέβαιος αντικαταστάτης του απελθόντος πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Μετά από την εντελώς αιφνίδια παραίτησή του από την διεκδίκηση της ηγεσίας των Τόρις, ο Τζόνσον επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η Τερέζα Μέι του ανέθεσε το κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο BoJo έχει γεννηθεί στην Αμερική, αλλά είχε καταφέρει να προκαλέσει μια άβολη και δυσάρεστη κατάσταση στις σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, με κάποιες οξύτατες και βαριά προσβλητικές εκφράσεις εις βάρος του Μπαράκ Ομπάμα προσωπικά. Τώρα όμως που το Brexit είναι μια πραγματικότητα εν τω γίγνεσθαι, ο Τζόνσον καλείται να επανορθώσει ατυχείς δηλώσεις όπως «ο Ομπάμα μισεί τη Βρετανία επειδή είναι Κενυάτης» κ.λπ, εφόσον η Βρετανία τίθεται πλέον σε τροχιά σύγκλισης κυρίως με τις ΗΠΑ. Το διαζύγιο με την ΕΕ αναγκάζει την νέα βρετανική κυβέρνηση να συσφίξει τις σχέσεις της με τους Αμερικανούς. Ο BoJo, ο άνθρωπος που συναγωνίζεται σε πρωτοτυπία κόμμωσης (στυλ «τσακώθηκα με περιστέρια στο πάρκο») μόνο με τον ενδεχόμενο αντικαταστάτη του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά από τους φιλιππικούς υπέρ του Brexit, ενάντια στις ΗΠΑ κ.λπ, κρίθηκε από τη Μέι σαν ο ιδανικός για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Το βασικό πολιτικό σύνθημα της Τερέζα Μέι είναι το «Brexit σημαίνει Brexit», είναι δύσκολο όμως να προσδιορίσει κανείς ακριβώς πώς το εννοεί η ίδια, εφόσον ήδη από την πρώτη ανταλλαγή μηνυμάτων με τους ισχυρούς της ΕΕ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε πίστωση χρόνου για την έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη. Βεβαίως, επανέλαβε ότι ο στόχος παραμένει να ικανοποιηθεί η βούληση της πλειοψηφίας και να πραγματοποιηθεί η έξοδος, για την οποίαν πιέζουν πολύ περισσότερο οι πρώην Ευρωπαίοι εταίροι, παρά οι ίδιοι οι Βρετανοί.

Ταυτόχρονα, η Μέι απευθύνθηκε προς τον βρετανικό λαό διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή της είναι προσανατολισμένη στην ανακούφιση των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Η νέα πρωθυπουργός υποσχέθηκε να κάνει το παν ώστε να εξαλείψει την «φλέγουσα αδικία» εις βάρος των ασθενέστερων πολιτών και να δημιουργήσει συνθήκες ομοψυχίας, συνενώνοντας το άπαν του βρετανικού έθνους στην μετά-Brexit εποχή. Αφού, φυσικά, θα έχει καταφέρει πρώτα από όλα να συσπειρώσει ξανά το κόμμα της, τους Συντηρητικούς, στις τάξεις των οποίων υπάρχουν διασπαστικές τάσεις κατόπιν της λαϊκής ετυμηγορίας υπέρ του Brexit.

Εκτός του BoJo, οι βασικοί συνεργάτες της Μέι προέρχονται και αυτοί από τις ακραιφνώς συντηρητικές, δεξιές τάσεις των Συντηρητικών. Υπουργός Οικονομικών στην νέα κυβέρνηση είναι ο Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος όμως ήταν υπέρ του Bremain. Ο Χάμοντ αντικαθιστά το δεξί χέρι του Κάμερον, τον Τζορτζ Όσμπορν. Παλαίμαχοι πολιτικοί που παραδοσιακά εξέφραζαν έντονα πατριωτικές, έως και αντι-ΕΕ απόψεις είναι ο Ντέιβιντ Ντέιβις και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Λίαμ Φοξ. Ο πρώτος αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο που θα συντονίσει την όλη επιχείρηση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δεύτερος φέρει τον, επίσης νέο, τίτλο του υπουργού Διεθνούς Εμπορίου.

Από μια άλλη, αντίθετη πλευρά, έκπληξη προκάλεσε η επιλογή της Άμπερ Ραντ για το υπουργείο Εσωτερικών, μιας νεαρής και σχετικά άπειρης γυναίκας, η οποία εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο μόλις το 2010. Η Ραντ ήταν υπουργός Ενέργειας στην προηγούμενη κυβέρνηση και διαδέχεται την νυν πρωθυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών, μια διαδοχή με συγκεκριμένο συμβολικό βάρος. Στο πρόσωπο της Ραντ η Μέι φαίνεται να υλοποιεί τη δέσμευσή της για ευρεία συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνησή της, αλλά και να επιβραβεύει την δυναμική παρουσία της συνεργάτιδάς της σε πλείστα προεκλογικά τηλεοπτικά πάνελ. Η Άμπερ Ραντ ήταν από τις πιο μαχητικές υπερασπίστριες του Bremain, ενώ δεν εφείσθη υποτιμητικών σχολίων για τον Μπόρις Τζόνσον, δίπλα στον οποίον θα κάθεται πλέον στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου