Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι Αμερικανοί αγρότες φοβούνται την άνοδο της Ρωσίας



Οι Αμερικανοί αγρότες προειδοποιούν για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου και συγκεκριμένα για τα κινεζικά αντίποινα, που κατευθύνονται πρωτίστως εναντίον τους, αλλά έχουν ακόμη έναν μεγάλο φόβο: την ταχεία άνοδο της ρωσικής αγροτικής παραγωγής. 

H Ρωσία εξήγαγε περισσότερους από 40 εκατ. τόνους σιτηρών κατά τη σεζόν, που έληξε τον Ιούνιο. Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια. Η χώρα είχε κατακτήσει τον τίτλο της κορυφαίας εξαγωγού σιταριού το 2016, εκθρονίζοντας τις ΗΠΑ και το πέτυχε ξανά το 2018. 

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τη Ρωσία θεωρείται μεγάλη απειλή για τον αμερικανικό αγροτικό τομέα, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία της WSJ, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα "λουκέτων" σε φάρμες από τη δεκαετία του 1980. Το μεγάλο πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά σιτηρών έχει οδηγήσει σήμερα τις τιμές σε επίπεδα περίπου 50% χαμηλότερα από εκείνα, στα οποία βρίσκονταν το 2012, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση την παραγωγή κερδών.

Το πρόβλημα για τους Αμερικανούς παραγωγούς μπορεί να ενταθεί περαιτέρω, καθώς οι εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ καθιστούν το ρωσικό σιτάρι ακόμη πιο ελκυστικό. Η Κίνα έχει επιβάλλει δασμό 25% στο αμερικανικό σιτάρι, αλλά έχει θέσει περιορισμούς και στο ρωσικό, λόγω ποιότητας. Είναι όμως στο χέρι των Ρώσων να επιδιώξουν βελτίωση της ποιότητας και να αδράξουν την ευκαιρία, που ανοίγεται.