Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

24 °C

Σήμερα, 26. Ιουλίου 2021

Οι Αιγύπτιοι ψήφισαν με αντάλλαγμα εισιτήρια για το λούνα παρκΜια σακούλα τρόφιμα αλλά και εισιτήρια για το λούνα παρκ πήρε ως αντάλλαγμα όποιος πήγε  να ψηφίσει στην Αίγυπτο για τις προεδρικές εκλογές!

Γιατί μπορεί ο πρώην στρατηγός και νυν ισχυρός πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, να κατέβηκε υποψήφιος χωρίς αντίπαλο αλλά ήθελε ισχυρή… λαϊκή εντολή - και την πήρε.

Ο Σίσι επανεξελέγη πανηγυρικά για δεύτερη θητεία με 92% των ψήφων, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τα πρώτα αποτελέσματα όμως ο φόβος της αποχής πριν τις εκλογές ήταν μεγάλος γιαυτό και ο πρόεδρος κάλεσε τους Αιγύπτιους στις κάλπες με ανταλλάγματα…

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αρχές προχώρησαν στην αγορά ψήφων ή σε άλλα μέσα προσέλκυσης ψηφοφόρων. Ωστόσο ανταποκριτές του Reuters έγιναν μάρτυρες πολλών περιστατικών στα οποία κρατικοί θεσμοί, βουλευτές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποστηρικτές του προέδρου αντάμειψαν ψηφοφόρους ή προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Ο Ντία Ράσουαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικών Πληροφοριών, δεν διέψευσε ότι θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι «δεν ήταν συστηματικά» και δεν «προήλθαν από το κράτος, αλλά από μεμονωμένα πρόσωπα».

Στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας σε μια εργατική συνοικία του Καΐρου οι εργαζόμενοι συγκέντρωναν εκλογικές ταυτότητες και ενημέρωναν τους ανθρώπους πού μπορούν να ψηφίσουν. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στα εκλογικά τους κέντρα με ταξί και όταν επέστρεφαν στο γραφείο λάμβαναν 50 αιγυπτιακές λίρες.

«Πηγαίνω τους ανθρώπους στα εκλογικά κέντρα, τους περιμένω και στη συνέχεια τους πηγαίνω πίσω για να πάρουν τα χρήματα», δήλωσε ένας οδηγός ταξί.

Ο Ράσουαν τόνισε ότι όποιος συλληφθεί να προσφέρει ή να λαμβάνει χρήματα για να ψηφίσει κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Κάποιες γυναίκες σε μια εργατική συνοικία της πρωτεύουσας της Αιγύπτου δήλωσαν στο Reuters ότι τους υποσχέθηκαν σακούλες με τρόφιμα με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Μία γυναίκα εξήγησε ότι ένας άνδρας πήγε σε όλα τα σπίτια της γειτονίας της και έδινε ένα χαρτί στους ενοίκους. Τους έλεγε να πάνε να ψηφίσουν, να επιστρέψουν με το χαρτί υπογεγραμμένο και στη συνέχεια τους έδινε μια σακούλα με τρόφιμα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες ενθάρρυναν τους εργαζόμενους να πάνε να ψηφίσουν, κάτι που έκαναν ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το λούνα παρκ Dream Park του Καΐρου προσέφερε εισιτήρια στη μισή τιμή σε όσους είχαν πάει να ψηφίσουν.

Έξω από ένα εκλογικό κέντρο στη Νασρ Σίτι του Καΐρου συγκεντρώθηκε μια ομάδα γυναικών και λίγων ανδρών, καθοδηγούμενη από άνδρες που φορούσαν πολιτικά, κούνησαν αιγυπτιακές σημαίες και τραγούδησαν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αποχώρησαν με λεωφορεία και 15 λεπτά αργότερα επέστρεψαν για να κάνουν το ίδιο. Η σκηνή επαναλαμβανόταν επί πέντε ώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters. Τα λεωφορεία δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας.

Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε άλλα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Ο Ράσουαν απάντησε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις δεν είναι παράνομες και δεν επηρεάζουν τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ή τα αποτελέσματα.

Εξάλλου διευκρίνισε ότι δεν είναι παράνομο βουλευτές να παρέχουν μεταφορικά μέσα σε ψηφοφόρους, κάτι το οποίο χαρακτήρισε υπηρεσία προς τους πολίτες.