Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Όχι» στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ από τον Κινέζο κεντρικό τραπεζίτη



Η Κίνα αναζητεί μία «εποικοδομητική λύση» προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας Γι Γκανγκ.

«Μία εποικοδομητική λύση είναι καλλίτερη από έναν εμπορικό πόλεμο, που θα ήταν μία επιζήμια λύση για όλους μας», τόνισε ο Γι κατά τη διάρκεια τραπεζικού σεμιναρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Ο κόσμος ολάκερος θα πρέπει να αναζητήσει μία λύση για τις εμπορικές τριβές», οι οποίες δεν είναι επιβλαβείς μόνον για την Κίνα, αλλά επίσης «για τους γείτονές μας και τα δίκτυα τροφοδοσίας», υπογράμμισε ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης.

Κατ’ ουσίαν, οι εμπορικές εντάσεις «δημιουργούν αρνητικές προσδοκίες, αβεβαιότητες, επικρατεί νευρικότητα και στις αγορές δεν αρέσει αυτό», πρόσθεσε.

Οι εμπορικές τριβές ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ευρώπη, έχουν ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες, με μία διελκυστίνδα μέτρων-αντιμέτρων ανάμεσα στους ανταγωνιστές. Το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο μία σειρά από δυνητικούς κινδύνους για την οικονομία, πολλοί εκ των οποίων εξαρτώνται άμεσα από τη δημιουργηθείσα σινο-αμερικανική ένταση.