Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ογκώδης αντικυβερνητική διαδήλωση στην Ουγγαρία με φόντο τον Σόρος



Xιλιάδες Ούγγροι βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο της χώρας να μην υπογράψει το νόμο που ουσιαστικά θα κλείσει το Central European University (CEU) με το σκεπτικό ότι έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, κατά συνέπεια μπαίνουν σε αμφισβήτηση οι τίτλοι σπουδών που απονέμει. 

Το CEU χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει καταγωγή από την Ουγγαρία.

Το αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο είναι από τα 200 κορυφαία του κόσμου και σε αυτό φοιτούν 1.440 φοιτητές, οι 335 από την Ουγγαρία και οι υπόλοιποι από χώρες όλου του πλανήτη.

Ο πρωθυπουργός δεν διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Σόρος, καθώς υποψιάζεται ότι θέλει να ασκήσει επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας του.

Τουλάχιστον 80 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στην Βουδαπέστη, κατά την Αστυνομία οι διαδηλωτές ήταν περίπου 50 χιλιάδες -στη μεγαλύτερη συγκέντρωση με συνθήματα και κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Οι διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν φώναζαν συνθήματα μόνο υπέρ της διατήρησης του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, αλλά τα έβαλαν με τις πολιτικές του πρωθυπουργού και την προσπάθειά του να κλείσει οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπέρ των προσφύγων.