Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ο Τραμπ αυξάνει την πίεση στο καθεστώς Μαδούρο



Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε την πίεση στο καθεστώς Μαδούρο, επιβάλλοντας κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA.

Παράλληλα όμως η Ουάσινγκτον τόνισε ότι όλες οι λύσεις είναι «στο τραπέζι», ακόμη και η στρατιωτική επέμβαση. «Οι ΗΠΑ θεωρούν υπόλογους όσους ευθύνονται για την τραγική πτώση της Βενεζουέλας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Η Citgo Petroleum, μονάδα της PDVSA με έδρα το Χιούστον, θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά δεν θα επιτρέπεται να στείλει χρήματα στο καθεστώς Μαδούρο. Αντί για αυτό, τα κέρδη της να μπαίνουν σε μπλοκαρισμένους αμερικανικούς λογαριασμούς.

Οταν ρωτήθηκε σε ποια περίπτωση θα εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Τζον Μπόλτον δεν το απέκλεισε. «Ο πρόεδρος το έχει κάνει πολύ ξεκάθαρο... όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ήταν η απάντηση του συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που κάλεσε «όλες τις υπεύθυνες χώρες», να αναγνωρίσουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έκανε πρώτη η Ουάσινγκτον.

Αναφορικά με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, ο Μνούτσιν ανέφερε ότι εδώ και καιρό αποτελεί «όχημα διαφθοράς και κατάχρησης» του καθεστώτος και πως οι κυρώσεις επιβλήθηκαν προκειμένου να μην συνεχιστεί η «εκτροπή περιουσιακών στοιχείων του λαού» από τον Μαδούρο.

Με την επιβολή των κυρώσεων «παγώνουν» τα όποια περιουσιακά στοιχεία έχει τη εταιρεία στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανούς να κάνουν συναλλαγές με την PDVSA.