Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Σκοτ Μόρισον νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας



O Σκοτ Μόρισον θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων και κατά συνέπεια πρωθυπουργός της Αυστραλίας, καθώς ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ έχασε στη σκληρή εσωκομματική μάχη. Ο Μόρισον θα έχει και αυτός σημαντικές προκλήσεις μπροστά του, καθώς το 2019 έρχονται νέες κάλπες.  

Ο Τερνμπουλ ήταν εδώ και καιρό υπό πίεση, καθώς έβλεπε τη δημοτικότητά του να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επόμενων εκλογών. Το τελικό πλήγμα ήρθε με την «ανταρσία» βουλευτών του κόμματος και υπουργών της κυβέρνησης. 

Σε νέα ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος, σήμερα, Παρασκευή, νωρίς το πρωί, ο κ. Μόρισον, σημερινός υπουργός Οικονομικών, απέσπασε 45 ψήφους έναντι 40 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Ντάτον, όπως ανακοίνωσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. 

Υποψήφια ήταν και η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, η οποία όμως δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Ο Τερνμπουλ δεν συμμετείχε στη διεκδίκηση της θέσης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε ήδη από χθες ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασιστεί νέα ψηφοφορία για την προεδρία, ο ίδιος θα παραιτηθεί. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα ύστερα από αίτημα της πλειονότητας των βουλευτών του κόμματος και με αυτήν έκλεισε μία από τις πιο δραματικές εβδομάδες στην πολιτική ιστορία της Αυστραλίας.