Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

O Ρώσος πρόεδρος καθιέρωσε Ρώσικη αεροπορική βάση στην Συρία



Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας περί επ’ αόριστονμόνιμης εγκατάστασης ρωσικών αεροποτικών δυμάμεων στο συριακό έδαφος, συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Hmeymim.

Το κείμενο της συμφωνίας επισημαίνει επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία, κατόπιν πρόσκλησης της Δαμασκού. Η συνθήκη μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015 και προηγουμένως εγκρίθηκε από τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.

Τώρα οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονται στο Hmeymim στην επαρχία Λαττακεία. Με τη συνθήκη αυτή το αεροδρόμιο και όλες oi υποδομές περιέρχονται στη διάθεση της Ρωσίας κατά την κρίση της. Η συμφωνία προβλέπει διπλωματική ασυλία για κάθε Ρώσο στρατιώτη της αεροπορικής βάσης.

«Πιστεύω πως αυτός ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ θα οδηγήσει σε απότομη επιτάχυνση της προετοιμασίας μιας άλλης συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να τοποθετηθεί στο Ταρτούς της Συρίας ρωσική ναυτική βάση υπό τους παρόμοιους όρους όπως και στο Hmeymim» – δήλωσε ο Α' αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμύνης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Franz Klintsevich.

Πηγή κειμένου: