Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο πρόεδρος του Ισημερινού απειλεί να διώξει τον Ασάνζ από την πρεσβεία στο Λονδίνο λόγω... twitter



Εκτός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο κινδυνεύει να βρεθεί ο Τζουλιάν Ασάνζ, λόγω των παρεμβάσεών του στο twitter που προκαλούν πονοκέφαλο στους διπλωμάτες της χώρας. 

Ο πρόεδρος της χώρας, Λενίν Μορένο απειλεί ότι θα άρει το καθεστώς ασύλου αν ο Ασάνζ δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα. 

 

Ως εκ τούτου, ο ιδρυτής των Wikileaks, που του έχει απαγορευτεί να βγει εκτός πρεσβείας του Ισημερινού και αναγκάζεται να μένει σε ένα μικρό δωμάτιο με περιορισμένη πρόσβαση στο ίντερνετ, θα πρέπει να υποστεί κι άλλον ένα περιορισμό, αυτό της αποχής από το twitter για μία περίοδο που δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Μορένο διεμήνυσε ότι ο Τζουλιάν Ασάνζ θα μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει το δικαίωμα στο άσυλο που του έχει χορηγήσει ο Ισημερινός, αλλά μόνο εάν υπακούει στους κανόνες που του έχουν τεθεί. Σε αντίθεση περίπτωση, η χώρα «θα λάβει μια απόφαση». 

«Μην ξεχνάτε ότι το καθεστώς ασύλου τον εμποδίζει να μιλάει για την πολιτική και να παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα φιλικών χωρών. Έχουμε διακόψει αυτή τη γραμμή επικοινωνίας», ανέφερε. 

 

Επίσης, ο Μορένο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα του άσκησα πιέσεις να άρουν το άσυλο στον Ασάνζ, που «πέρασε τα όρια της ελευθερίας έκφρασης». 

Οι όροι παραμονής του Ασάνς στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο έγιναν πιο αυστηροί το προηγούμενο διάστημα. Τον Μάρτιο, η πρεσβεία έκοψε την πρόσβαση του Ασάνζ στο ίντερνετ, επειδή ο 46χρονος παραβίασε μια συμφωνία βάσει της οποίας δεν έπρεπε να εμπλακεί στις σχέσεις του Ισημερινού με άλλες χώρες. 

Επίσης, τον Μάιο, ο Μορένο ζήτησε να διακοπεί η ειδική προστασία, αναφέροντας προβλήματα με τον Ασάνζ, μετά της αποκαλύψεις του Guardian ότι η χώρα είχε ξοδέψει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια για μια κατασκοπευτική επιχείρηση υποστήριξης και προστασίας του Ασάνζ στην πρεσβεία στο Λονδίνο. 

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Ισημερινός χορήγησε υπηκοότητα στον ιδρυτή του Wikileaks, ώστε να πάρει διπλωματική ασυλία και να εγκαταλείψει το κτίριο.