Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Ο Πούτιν έκανε έκκληση να δώσουν λογαριασμό όσοι ευθύνονται για δημιουργία κρίσιμης κατάστασης στην Εγγύς Ανατολή



ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν από το βήμα της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ έκανε έκκληση να δώσουν λογαριασμό όσοι δημιούργησαν την κρίσιμη κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή και επέτρεψαν να απλωθεί η τρομοκρατία.

"Πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα ωρίμαζαν εδώ και πολύ καιρό σε αυτή την περιοχή, οι άνθρωποι αναμφισβήτητα ζητούν αλλαγές. Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα; Η επιθετική ανάμειξη από το εξωτερικό οδήγησε στο γεγονός, όταν αντί για μεταρρυθμίσεις οι κρατικοί θεσμοί και ο ίδιος ο τρόπος ζωής καταστράφηκαν βιαίως.

Αντί για θρίαμβο της δημοκρατίας και της προόδου κυριαρχούν βία, φτώχεια, κοινωνική καταστροφή, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ίδιο το δικαίωμα προς το ζην εκτιμούνται πολύ χαμηλά", περιέγραψε την κατάσταση ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

"Μου έρχεται να ρωτήσω όσους δημιούργησαν αυτή την κατάσταση: τώρα επιτέλους διανοείστε τι έχετε πράξει:" παραδέχτηκε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας θεωρεί υποκρισία τη δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που κάνουν όσοι εκμεταλλεύονται τους εξτρεμιστές για το δικό τους το σκοπό.

Κατά τη γνώμη του, "είναι προφανές ότι το κενό της εξουσίας που προέκυψε σε μια σειρά από χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οδήγησε στη διαμόρφωση περιοχών της αναρχίας οι οποίες αμέσως γέμισαν με εξτρεμιστές και τρομοκράτες ".

"Υπό τις σημαίες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους ήδη πολεμούν δεκάδες χιλιάδες μαχητές, ανάμεσά τους είναι πρώην στρατιώτες του Ιράκ οι οποίοι αποτέλεσμα της εισβολής στο Ιράκ το 2003 βρέθηκαν στο δρόμο. Επίσης προμηθεύει τους εθελοντές και η Λιβύη το κρατικό καθεστώς της οποίας καταστράφηκε λόγω της βίαιης παραβίασης της Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1973 ", υπενθύμισε ο Ρώσος ηγέτης. Τόνισε ότι "τώρα στις ομάδες ριζοσπαστών εντάσσεται η λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση την οποία στηρίζει η Δύση ".

"Πρώτα τους δίνουν όπλα, εκπαιδεύουν και έπειτα εκείνοι αρχίζουν να πολεμούν με το μέρος του Ισλαμικού κράτους ", τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι και το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος "δεν προέκυψε στο πουθενά, το προστάτευαν στην αρχή ως όπλο κατά των μη αρεστών κοσμικών καθεστώτων ". "Αφού δημιούργησαν το ορμητήριο στη Συρία και στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος επιθετικά επεκτείνεται σε άλλες περιοχές, αποσκοπεί στην κυριαρχία στο ισλαμικό κόσμο και όχι μόνο εκεί, είναι προφανές ότι δεν περιορίζονται με αυτά τα σχέδια μόνο ", είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους επισήμανε ότι, εκμεταλλευόμενες τους τρομοκράτες για το δικό τους το σκοπό, μερικές χώρες ελπίζουν "κάποια στιγμή στο μέλλον να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς μαζί τους, με άλλα λόγια απλά να τους εξουδετερώσουν ". "Σε όσους πράγματι συμπεριφέρονται ή σκέφτονται έτσι, θα ήθελα να πω: αξιότιμοι κύριοι, έχετε να κάνετε, βεβαίως, με άγριους ανθρώπους που παρόλα αυτά δεν είναι ηλίθιοι και πρωτόγονοι, δεν είναι πιο ηλίθιοι από εσάς, είναι άγνωστο ποιος ποιον εκμεταλλεύεται για το δικό του σκοπό", δήλωσε ο Πούτιν. Επιβεβαιώνοντας τα λόγια του, ο πρόεδρος υπενθύμισε "τα τελευταία στοιχεία για την παράδοση των όπλων στην "μετριοπαθή αντιπολίτευση " των τρομοκρατών".

"Σήμερα παρέχουμε την στρατιωτική και την τεχνική βοήθεια στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής οι οποίες πολεμούν ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Θεωρούμε μεγάλο λάθος την άρνηση από τη συνεργασία με τις αρχές της Συρίας, το κυβερνητικό στρατό, με εκείνους που με θάρρος μάχονται κατά της τρομοκρατίας". "Θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε ότι, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις του προέδρου Ασάντ και την κουρδική πολιτοφυλακή κανείς δεν αγωνίζεται πραγματικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία ", τόνισε.

"Γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα της περιοχής, όλες τις αντιρρήσεις», υπογράμμισε ο Πούτιν. «Πρέπει να βασιζόμαστε στην πραγματικότητα ". Για το λόγο αυτό ο Ρώσος ηγέτης παρατήρησε ότι το τελευταίο διάστημα "ως πρόσχημα χρησιμοποιούνται διάφορες δηλώσεις στις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία για αυξανόμενες φιλοδοξίες, λες και όσοι το κάνουν, δεν είναι καθόλου φιλόδοξοι ". "Η ουσία όμως δεν είναι οι φιλοδοξίες της Ρωσίας, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον δυνατό να αντέχουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται στον κόσμο ", με δυσαρέσκεια παραδέχτηκε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν κάλεσε να κατευθυνόμαστε όχι από φιλοδοξίες, αλλά από κοινούς στόχους και να δημιουργήσουμε μια ευρεία διεθνή αντιτρομοκρατική συμμαχία. Ο Ρώσος πρόεδρος προτείνει να συζητηθεί η απόφαση για τον συντονισμό όλων των δυνάμεων που μάχονται ενάντια στο ISIS.

"Ήδη τις προσεχείς μέρες η Ρωσία ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί τη συνεδρίαση Υπουργών για ανάλυση προβλημάτων στο χώρο της Εγγύς Ανατολής. Προτείνουμε να συζητηθούν οι δυνατότητες συντονισμού της απόφασης για τη δράση όλων όσων αντιστέκονται στο "Ισλαμικό κράτος" και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Πούτιν. «Τέτοιος συντονισμός πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού του ΟΗΕ ".

"Ευελπιστούμε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να επεξεργαστεί μια πλήρη στρατηγική του πολιτικού συντονισμού και για την κοινωνική και οικονομική αποκατάσταση της Εγγύς Ανατολής», τόνισε ο πρόεδρος. «Τότε δε θα χρειαστούμε κατασκηνώσεις για πρόσφυγες ".

"Το ρεύμα ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πατρικά τους χώματα, πρώτα πλημμύρισε τις γειτονικές χώρες, ο αριθμός τους πλησιάζει εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι μια νέα μεγάλη, πικρή μετανάστευση των λαών», επέστησε την προσοχή ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους». «Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από λύπηση και στήριξη, όμως το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί ριζικά μόνο μέσω της αποκατάστασης της κρατικότητας εκεί, όπου καταστράφηκε, μόνο μέσω της στήριξης των κρατικών θεσμών εκεί, όπου ακόμα υπάρχουν ή επαναδημιουργούνται, μέσω της παροχής μιας πολύπλευρης βοήθειας, τόσο στρατιωτικής, όσο και οικονομικής σε μια χώρα που βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση ".

"Και βεβαίως, παροχή βοήθειας στους ανθρώπους εκείνους που παρά τις όλες δυσκολίες, δεν φεύγουν από τα χώματά τους ", πρόσθεσε ο Πούτιν.