Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Ορμπάν κλείνει το Πανεπιστήμιο του Σόρος στην Ουγγαρία



Το όνομά του στο «μαύρο βιβλίο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βαλθεί να τοποθετήσει και δη σε περίοπτη θέση ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

 

Εκτός των αντίθετων με την ευρωπαϊκή κουλτούρα θέσεων που έχει εκφράσει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και τις μεθόδους διακυβέρνησης που ακολουθεί, οι οποίες δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, προσελκύοντας πάνω του τα βέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αποφάσισε το κλείσιμο του Πανεπιστημίου που χρηματοδοτεί ο μεγιστάνας ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, καθιστώντας την Ουγγαρία ως την πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποφασίζει να βάλει «λουκέτο» σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ο Βίκτορ Ορμπάν έχει αναγάγει σε προσωπικό θέμα την καμπάνια κατά του Τζορτζ Σόρος. Πριν ακόμα αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό «θώκο» της Ουγγαρίας, συμμετείχε σε μεγάλες καμπάνιες κατά του 88χρονου μεγιστάνα, ο οποίος χρηματοδοτεί διάφορα πρότζεκτ σε όλον τον κόσμο. Ένα από αυτά ήταν η χρηματοδότηση του Central European University, το οποίο λειτουργούσε για 26 χρόνια με έδρα στη Βουδαπέστη.

 

Μετά από απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης, το Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτεί ο Σόρος έκλεισε και όπως ανακοίνωσε η διεύθυνσή του, από την 1η Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσει με έδρα την πρωτεύουσα της Αυστρία, Βιέννη.

Ο Σόρος έχει γεννηθεί στην Ουγγαρία και είναι ένας απο τους διασωθέντες του Ολοκαυτώματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού επιβίωσε μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου εξελίχθηκε ως επιχειρηματίας, δημιουργώντας μία οικονομική αυτοκρατορία. Το όνομά του εμπλέκεται σε διάφορες συνομωσίες, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή του σε καμία από αυτές.

 

Ο Βίκτορ Ορμπάν έχει κατηγορήσει τον Τζορτζ Σόρος ότι κρύβεται πίσω από το μεταναστευτικό κύμα που έπληξε την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με αφορμή τον εμφύλιο στη Συρία και στο Ιράκ. Η διαχρονική μανία του Ούγγρου πρωθυπουργού εναντίον του Σόρος, υποχρέωσε τον τελευταίο να μεταφέρει το Open Society Foundations, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα οικονομικής στήριξης για οργανώσεις που δεν σχετίζονται με κυβερνήσεις στον κόσμο, από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο, για λόγους ασφαλείας των κεφαλαίων του.