Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμαΈναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Χέερτ Βίλντερς, τον ηγέτη του αντιισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), αφού ο τελευταίος υποστήριξε ότι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπορούν να τον αγνοήσουν αν κερδίσει τις εκλογές αυτές.

«Μηδέν τοις εκατό, Χέερτ. ΜΗΔΕΝ τοις εκατό. Αυτό. Δεν. Θα. Γίνει» έγραψε ο Ρούτε σε έναν λογαριασμό του στο Twitter που είχε παραμείνει ανενεργός επί σχεδόν πέντε χρόνια.

Ο Ρούτε είχε δηλώσει από τα μέσα Ιανουαρίου ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το PVV του Βίλντερς το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου.

Ο Βίλντερς, που χρησιμοποιεί κατά κόρον το Twitter, έσπευσε να απαντήσει στον πρωθυπουργό: «Οι ψηφοφόροι είναι υπεύθυνοι γι αυτήν τη χώρα Μαρκ, κατά ΕΚΑΤΟ τοις εκατό. Και. Κανείς. Στην. Ολλανδία. Δεν. Σε. Πιστεύει. Πια» έγραψε στο μήνυμά του.
Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το PVV του Βίλντερς αναμένεται να κερδίσει 30 έδρες στις προσεχείς εκλογές (δύο λιγότερες σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση) και το VVD του Ρούτε 26 σε σύνολο 150.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Βίλντερς υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις των άλλων κομμάτων να μην συνεργαστούν μαζί του θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα αν, όπως αναμένεται, το κόμμα του κερδίσει περισσότερες από 30 έδρες στο κοινοβούλιο.
«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους... Μετά από δημοκρατικές εκλογές» πρόσθεσε.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι δυνατόν να σχηματιστεί πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς το PVV. Ο Βίλντερς όμως προβλέπει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αστάθεια και ότι η κυβέρνηση «θα καταρρεύσει μέσα σε έναν χρόνο».