Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

O Oλαφ Σολτς θέλει να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας



Κανένας σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στη Γερμανία από την εποχή του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν κατέστησε τόσο σαφή την επιθυμία του να αναλάβει καγκελάριος, όσο ο Όλαφ Σολτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Bild ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία επιβεβαιώνοντας την αξίωση του κόμματός του για το ύπατο κυβερνητικό αξίωμα. «To SPD θέλει να βγάλει τον επόμενο καγκελάριο», είπε και στην ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να το αναλάβει απάντησε: «Ναι. Η κυρία Κραμπ Καρενμπάουερ είπε πρόσφατα ότι αναμένεται από ένα ηγετικό στέλεχος κόμματος να μπορεί να αναλάβει το πόστο. Κι αυτό ισχύει και για έναν αντικαγκελάριο της Γερμανίας». Και πρόσθεσε: «Αλλά το θέμα αυτό δεν τίθεται σήμερα ούτε στους Χριστιανοδημοκράτες, ούτε σε εμάς».

Ο Όλαφ Σολτς θεωρεί ότι θα είχε πολύ καλές πιθανότητες να πάρει το χρίσμα αν το SPD καλούσε τα μέλη του να ψηφίσουν για τον επόμενο υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος. «Αν εμπιστευτεί κανείς τις δημοσκοπήσεις, τότε συγκαταλέγομαι μεταξύ των πολιτικών που έχουν υψηλή υποστήριξη από τους πολίτες και τους οπαδούς του SPD».

Στους Σοσιαλδημοκράτες κατά παράδοση ο επικεφαλής του κόμματος είναι που αποφασίζει για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος και η Αντρέα Νάλες μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να διεκδικήσει τα ηνία της κυβέρνησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές για το SPD καθώς πιάνει ποσοστό μεταξύ 14% και 16%.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το τέλος της πολύχρονης ανάπτυξης στη Γερμανία πλησιάζει. «Οι καιροί που το κράτος εισέπραττε περισσότερους του αναμενομένου φόρους φθάνουν στο τέλος τους», είπε. «Τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχουν περάσει. Από δω και πέρα δεν περιμένω απρόσμενα έσοδα».