Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο μακελάρης του Φορτ Λόντερντεϊλ είχε επηρεαστεί από το Ισλαμικό Κράτος



Οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές των ΗΠΑ απήγγειλαν χθες κατηγορίες στον Εστεμπάν Σαντιάγκο, τον 26χρονο βετεράνο του πολέμου του Ιράκ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε 5 ανθρώπους την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ στην Φλόριντα και ενδεχομένως ο κατηγορούμενος να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή, ανέφεραν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές.

Ο Μάρλιν Ρίτσμαν, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, επικεφαλής του τμήματος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στην πόλη Ανκορέιτζ της Αλάσκας, από όπου αναχώρησε αεροπορικώς ο Σαντιάγκο για την Φλόριντα, δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε τον Νοέμβριο στο τμήμα του Γραφείου και δήλωσε πως το μυαλό του ελέγχεται από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες. Μεταφέρθηκε σε μια ιατρική μονάδα για να αξιολογηθεί η ψυχική του κατάσταση.

«Ο Σαντιάγκο είχε τρομοκρατικές σκέψεις και πίστευε ότι είχε επηρεαστεί από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Άνκορεϊτζ, Κρις Τόλεϊ.

Ο Σαντιάγκο, πρώην στρατιώτης της Εθνοφρουράς, ανακρίθηκε από τις αρχές οι οποίες δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, αναφορικά με τα κίνητρά του, ανάμεσα και αυτό της τρομοκρατίας.

Ένα περίστροφο που κατέσχεσε η αστυνομία από τον Σαντιάγκο κατά την διάρκεια της ψυχικής του αξιολόγησης, του επεστράφη νωρίτερα τον περασμένο μήνα, τόνισε ο Τόλεϊ στους δημοσιογράφους. Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως δεν είναι σαφές αν επρόκειται για το ίδιο ημιαυτόματο περίστροφο διαμετρήματος 9 χιλιοστών με το οποίο ο δράστης εξαπέλυσε την επίθεση την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι του Άνκορεϊτζ ανέφεραν ότι το όπλο επεστράφη στον κατηγορούμενο δράστη καθώς δεν είχε διαγνωσθεί με ψυχική ασθένεια.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαραίνουν τον Σαντιάγκο είναι αυτή της άσκησης πράξης βίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, της χρήσης όπλου για διάπραξη βίαιου εγκλήματος και πρόκλησης θανάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο στο Φορτ Λόντερντεϊλ την Δευτέρα.