Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Ο μακελάρης της Νίκαιας «μπαινόβγαινε» ανενόχλητος στην Ιταλία



Ένα χρόνο πριν την επίθεση της 14ης Ιουλίου στην περίφημη Promenade des Anglais είχε ριζοσπαστικοποιηθεί ο Μοχάμεντ Λαουαέζ Μπουλέλ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο 32χρονος Τυνήσιος που σκόρπισε το θάνατο σε 89 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 400 όταν τους παρέσυρε με φορτηγό, λέγεται πως «μπαινόβγαινε» στην Ιταλία από τη Νίκαια ανενόχλητος και πραγματοποιούσε συναντήσεις με «ριζοσπαστικοποιημένους άνδρες για να πηγαίνει φαγητό σε Σύρους μετανάστες». Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει ένας από τους επτά συνεργούς του που τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον συλληφθέντα, ο Μπουλέλ σχεδόν ένα χρόνο πριν το «χτύπημα» στη Νίκαια είχε περάσει τα σύνορα με την Ιταλία και τότε οι άνδρες της αστυνομίας σταμάτησαν για έλεγχο το όχημα στο οποίο επέβαινε μαζί με τρεις ακόμα φίλους του, ο ένας εκ των οποίων ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η γαλλική αστυνομία διενεργεί έρευνα για ένα ύποπτο μήνυμα που είχε στείλει ο τζιχαντιστής στην σύντροφό του στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, στο οποίο έγραφε: «Ο αδελφός σου Ιμπραήμ, είναι Συρία τζιχάντ». 

Όπως ερμηνεύουν οι ειδικοί, με το μήνυμα ο Μπουλέλ θα μπορούσε να υπονοεί ότι υπάρχουν συγγενείς ή φίλοι ανάμεσα στο δίκτυο των τζιχαντιστών, αλλά οι αναλυτές δεν έχουν καταλήξει ακόμα. 

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο 32χρονος δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί λίγες εβδομάδες πριν το μακελειό, όπως συνέβη σε άλλους τρομοκράτες, αλλά η διαδικασία ριζοσπαστικοποίησής του ξεκίνησε τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση των γαλλικών αρχών που ήθελαν τον δράστη να μην είχε επαφές με τζιχαντιστές και να ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος λίγο καιρό πριν την επίθεση.

Εξάλλου, το προφίλ του δεν αντιστοιχεί στον «παραδοσιακό» ακραίο μουσουλμάνο, όπως επισημαίνει η Repubblica, καθώς έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό κρέας, κάπνιζε και δεν είχε γένια, ενώ είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και σύχναζε με πολλές διαφορετικές συντρόφους.