Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ο κυκλώνας "Gaby" θα χτυπήσει τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια



Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Ιταλία, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να τη χτυπήσει ο κυκλώνας "Gaby", ο οποίος στη συνέχεια θα κινηθεί Ανατολικά – Βορειοανατολικά επηρεάζοντας την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Βερολίνου έχει εκδώσει έκτακτες προειδοποιήσεις για την Ιταλία, την Τυνησία, τη Δυτική Ελλάδα, την Αλβανία και τη Σερβία, όπου αναμένεται να περάσει ο κυκλώνας.

Ο κυκλώνας προέρχεται από την έρημο της Σαχάρας και σχηματίστηκε στην καρδιά του Μαγκρέμπ, περιλαμβάνοντας την Αλγερία και την Τυνησία. Σταδιακά άρχισε την αργή πορεία του, που θα τον οδηγήσει στο ιταλικό έδαφος το βράδυ της Τρίτης 22 Μαρτίου, όπου και θα οργανωθεί για να κινηθεί Ανατολικά επηρεάζοντας αρχικά την Τυνησία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Στη συνέχεια θα μετατοπιστεί Ανατολικλοτερα προς την Ελλάδα και απο εκεί Βορειοανατολικά προς τα Βαλκάνια.

Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από την καυτή Σαχάρα, φέρνει εκτός από τις βροχές, κρύο και χιόνι κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας, γιατί μετά τη διέλευσή του από τις νότιες περιοχές, θα κινηθεί προς στα Βαλκάνια και θα πιέσει ψυχρό αέρα από το βορρά, προς τα Ανατολικά και Νότια. Έτσι θα δούμε αρχικά, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, η θερμοκρασία να ανεβαίνει αισθητά, καθώς θα μεταφερθούν θερμές αέριες μάζες, αλλά στη συνέχεια αναμένεται αισθητή πτώση του υδραργύρου.

Αρκετές περιοχές της Ιταλίας θα φτάνουν και τους 33° C, ενώ στην Ελλάδα οι Νοτιάδες θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου, με την Κρήτη να σημειώνει υψηλότερες θερμοκρασίες, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται πτώση του υδραργύρου έως και 10 με 12 βαθμούς κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Πρόγνωση βροχής από το περιοχικό μοντέλο του Xalazi.gr για την Τετάρτη 23.03.16

Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες σκόνης της ερήμου θα κάνουν σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, με τον ουρανό να παίρνει ένα κίτρινο χρώμα, εξαιτίας της άμμου και της σκόνης που προέρχονται από την καρδιά της Σαχάρας, που θα μεταφερθούν με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων. Για περίπου 24 ώρες θα σαρώνουν την Ιταλία με ριπές πάνω από 100 Km/h, ενώ στη συνέχεια οι άνεμοι θα ενισχυθούν στην Ελλάδα φτάνοντας σε ένταση τα 80 με 90 Km/h.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο κυκλώνας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 980hPa την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ένα χαμηλό επίπεδο πίεσης, σπάνια για την περιοχή της Μεσογείου. Η πορεία του χαμηλού φαίνεται να είναι τέτοια, ώστε να μην καταφέρει να επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας, με τα εντονότερα φαινόμενα να σημειώνονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Τα έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Ελλάδα, από αργά το βράδυ τις 23ης Μαρτίου και κυρίως την 24η Μαρτίου.

Νεώτερες πληροφορίες για την πορεία του κυκλώνα "Gaby" και το πώς θα επηρεάσει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα μας, θα δίνονται σε τακτά και έκτακτα δελτία του Xalazi.gr αλλά και μέσα από έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές στο Radio Xalazi, καθημερινά στις 14:00 το μεσημέρι, στις 18:00 το απόγευμα και στις 23:00 το βράδυ.