Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο 30χρονος υπουργός Εξωτερικών στέλνει την Αυστρία σε πρόωρη κάλπη



O 30χρονος νυν υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος της Αυστρίας, ζητώντας ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Κουρτς ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις τόσο με τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τους οποίους θα συζητήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση και την πρότασή του για πρόωρες εκλογές.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πρόκειται να εκλεγεί και επίσημα νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος σε προσεχές έκτακτο συνέδριο, διαδέχεται τον παραιτηθέντα την προηγούμενη Τετάρτη από όλα τα αξιώματά του, έως τώρα αρχηγό του και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Την παραίτηση Μιτερλένερ φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι σκληροπυρηνικοί του Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό», 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της Αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30%, ζητά ήδη εδώ και πολύ καιρό πρόωρες εκλογές.