Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νύχτα βίαιων επεισοδίων στο Χονγκ Κονγκ: 14χρονος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς



Άλλη μια νύχτα βίαιων διαδηλώσεων ήταν η χθεσινή στο Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 14χρονος από αστυνομικά πυρά. Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ανέστειλαν τη λειτουργία τους, έπειτα από βανδαλισμούς σε σταθμούς του μετρό.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροδρομικής γραμμής που εξυπηρετεί το διεθνές αεροδρόμιο, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Σάββατο ανακοίνωσε η εταιρεία Hong Kong MTR, που διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες, έπειτα από νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία που σημειώθηκαν το βράδυ, με βανδαλισμούς σταθμών μετρό και τον τραυματισμό ενός 14χρονου από αστυνομικά πυρά. Υπενθυμίζεται, πως πριν από λίγες ημέρες, αστυνομικοί πυροβόλησαν στο στήθος έναν διαδηλωτή.

Οι υπηρεσίες της MTR, που περιλαμβάνουν το μετρό και τα λεωφορεία «δεν θα επανέλθουν σήμερα το πρωί», τόνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως η κατάσταση θα επανεξεταστεί μέσα στην ημέρα.

«Έπειτα από βίαια περιστατικά σε αρκετές περιοχές, το προσωπικό συντήρησης πρέπει να διασφαλίσει τη δική του ασφάλεια του, πριν μπορέσει να επισκεφτεί κατεστραμμένους σταθμούς για να επιθεωρήσει και να αξιολογήσει την έκταση της ζημιάς στους σταθμούς μας και να προχωρήσει σε εργασίες επισκευής», ανέφερε η MTR.

 

Το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε στους διαδηλωτές να φορούν μάσκες

Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν χθες στο Χονγκ Κονγκ, αφότου οι αρχές επικαλέστηκαν έναν πολύ παλιό νόμο περί έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσουν στους διαδηλωτές να φορούν μάσκες κατά τις κινητοποιήσεις τους.

Μόλις ανακοινώθηκε το μέτρο, πυροδοτήθηκαν νέες διαμαρτυρίες στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας. Πλήθος κόσμου μπλόκαρε οδικές αρτηρίες στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Το βράδυ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν γεμίσει τους δρόμους, πέταγαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, έκαψαν την σημαία της Κίνας και βανδάλισαν σταθμούς μετρό και επιχειρήσεις.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα 14χρονος διαδηλωτής στην Γιουέν Λονγκ δέχθηκε πυρά και η διοίκηση του νοσοκομείου της πόλης τόνισε ότι ο 14χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε ενώ ήταν σε αυτοάμυνα, καθώς ένας διαδηλωτής του πέταξε μια βόμβα μολότοφ.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο την χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στο Πεκίνο το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε διαδηλωτές που φορούν μάσκες.