Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νορβηγία-Covid-19: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα



Η Νορβηγία θα καταργήσει το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τις στενές επαφές ατόμων που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 και θα το αντικαταστήσει με ένα καθεστώς καθημερινού τεστ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, όποιος φθάνει στη Νορβηγία από χώρα του εξωτερικού με υποχρέωση καραντίνας και δεν μπορεί να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Οι στενές επαφές ατόμων μολυσμένων με κορωνοϊό χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα δέκα ημερών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, αυτό δεν θεωρείται πλέον απαραίτητο για την επιδημιολογική επιτήρηση, με τους νέους κανόνες να τίθενται σε ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε η νορβηγική κυβέρνηση.
Οι ισχύοντες κανόνες έχουν επικριθεί ότι κρατούν υγιείς ανθρώπους σε καραντίνα για άσκοπα μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζουν ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά.

Από την Τετάρτη, όσοι θεωρούνται στενές επαφές φορέων του ιού πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά για έως και 11 ημέρες. Όσοι αρνηθούν να υποβληθούν σε τεστ πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Οι ταξιδιώτες πρέπει ακόμα να κάνουν τεστ και να εγγραφούν κατά την άφιξή τους στη Νορβηγία, ενώ ένα αρνητικό τεστ πριν από την άφιξη είναι απαραίτητο για όσους δεν μπορούν να τεκμηριώσουν είτε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι είτε ότι έχουν αναρρώσει από Covid-19.
Το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Νορβηγία μπορεί να επιστρέψει εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν ή αν εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή που θα απαιτεί τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, υπογράμμισε η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ