Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νοικιάζεται σε απίστευτες τιμές η θαλαμηγός του Ωνάση



Η διάσημη θαλαμηγός «Χριστίνα Ο» του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι – Ωνάση ενοικιάζεται -με το αζημίωτο φυσικά- από ελληνική εταιρεία σε όσους θα ήθελαν να ζήσουν όπως ο Έλληνας κροίσος.

Ο κληρονόμος αγόρασε μία φρεγάτα από την καναδική κυβέρνηση το 1954, τη μετέτρεψε σε πολυτελή θαλαμηγό και την ονόμασε αρχικά «Χριστίνα», όπως η κόρη του.

 

Από την εντυπωσιακή θαλαμηγό πέρασαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ τότε αλλά και ονόματα-θρύλοι, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τίτο, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, ο Τζον Κένεντι, η Μαρία Κάλλας.

 

Η θαλαμηγός έχει 99 μέτρα μήκος και περιλαμβάνει 17 υπνοδωμάτια, μία τραπεζαρία που χωράει 40 άτομα, σπα, κέντρο ομορφιάς, παιδότοπο και ελικοδρόμιο. Η προεδρική σουίτα ονομάζεται φυσικά «Σουίτα Ωνάση» και έχει τζακούζι. Μπορεί να φιλοξενήσει 34 άτομα και άλλα 38 άτομα πλήρωμα.

 

Η βιβλιοθήκη της θαλαμηγού είναι γεμάτη με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων, τα σκαμνιά του μπαρ είναι καλυμμένα με δέρμα λευκής φάλαινας, ενώ ο πυθμένας της πισίνας υψώνεται ως το επίπεδο του καταστρώματος και μετατρέπεται σε πίστα χορού, διακοσμημένη με ψηφιδωτά που απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

 

 

Το εσωτερικό της θαλαμηγού είναι βαμμένο σε απαλούς τόνους με μόνη εξαίρεση την εντυπωσιακή κυκλική σκάλα.

 

Από τον Ωνάση στον Παπανικολάου

 

Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975, άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά. Tο 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το όμικρον («Ο») και ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.

 

Τον Ιούλιο του 2013, μετά τον θάνατο του Παπανικολάου, το 100 μέτρων πολυτελές γιοτ βγήκε ξανά στο σφυρί για 21 εκατομμύρια δολάρια.

 

Αν και ακόμα δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, το σκάφος είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση για μόλις… 630.000 ευρώ την εβδομάδα την θερινή περίοδο. Σε αυτά τα χρήματα, προστίθενται και 20.000 ευρώ για κατάθεση εγγύησης, καθώς και επιπλέον έξοδα για τα καύσιμα, το φαγητό και τα ποτά.

 

Η «Χριστίνα Ο» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για ειδικές περιστάσεις, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες και το Γκραν Πρι της Φόρμουλα Ένα στο Μονακό.