Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

New York Times: Η CIA θα εξαπολύσει επιθέσεις με drones στη ΛιβύηH CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη από μια νέα βάση στο βορειοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται αξιωματούχους του Νίγηρα και των ΗΠΑ, επιχειρήσεις παρακολούθησης πραγματοποιούνται εδώ και μήνες από το μικρό αεροδρόμιο του Ντίρκου, του οποίου η διάδρομος επιμηκύνθηκε και διαπλατύνθηκε και η ασφάλεια ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ παραδέχτηκε την παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτή τη μικρή πόλη της ερήμου, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο Μπουμπακάρ Ζερόμ, δήμαρχος του Ντίρκου, δήλωσε ότι αυτό βελτίωσε την ασφάλεια της πόλης του.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη CIA ήταν περιορισμένη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα μετά τις επιδρομές που είχαν προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων. Ο Ομπάμα προτιμούσε να αναθέτει τις επιχειρήσεις αυτές στον στρατό παρά στις μυστικές υπηρεσίες ώστε να έχει καλύτερο έλεγχο, προσθέτει η New York Times. Ωστόσο, ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τον ρόλο της CIA στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη διεξαγωγή επιθέσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Πεντάγωνο διαθέτει βάση στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, 1.300 χλμ. από το Ντίρκου. Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει από εκεί επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών που έχουν βάσεις στη Λιβύη, της οποίας τα νότια σύνορα περνούν βορείως του Ντίρκου, σύμφωνα με τη New York Times.

Φτωχή χώρα της Αφρικής, ο Νίγηρας βρίσκεται στην περιοχή του Σαχέλ όπου αναπτύσσουν δράση οι τζιχαντιστές. Η Λιβύη από την πλευρά της, έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.