Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

5 °C

Σήμερα, 27. Ιανουαρίου 2022

Νεκροί 25 στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά από ενέδρα των ΤαλιμπάνΌπως δήλωσαν σήμερα οι αξιωματούχοι, 25 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα των Ταλιμπάν.

Περίπου άλλοι 20 τραυματίστηκαν και 16 συνελήφθησαν έπειτα από πολύωρη μάχη στην επαρχία Καϊσάρ τη Δευτέρα (χθες), δήλωσε στo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) o Σαγέντ Αμπντούλ Μπακί Χασεμί, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Η φάλαγγα των περίπου 80 οχημάτων είχε εγκαταλείψει μεμονωμένη στρατιωτική βάση στην επαρχία Γκόρμαχ και κατευθυνόταν στη Μαϊμάνα, πρωτεύουσα της Φαριάμπ, όταν έπεσε στην ενέδρα, δήλωσαν ο Χασεμί και ο Μοχαμάντ Ναντίρ Σαϊντί, ένα άλλο μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Δέκα έως 20 οχήματα εγκαταλείφθηκαν στο σημείο της μάχης μαζί με τις σορούς των στρατιωτών, δήλωσαν και τα δύο μέλη του επαρχιακού συμβουλίου, προσθέτοντας πως τα οχήματα καταστράφηκαν το βράδυ της Δευτέρας από αεροπορικά πλήγματα.

Ο Σαϊντί δήλωσε πως μετά την εγκατάλειψη της βάσης, η επαρχία Γκόρμαχ ελέγχεται τώρα πλήρως από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν καθώς οι δυνάμεις που υποτίθεται ότι θα έρχονταν και θα αναλάμβαναν από τη γειτονική επαρχία Μπαντγκίς δεν έφθασαν ποτέ.

Μαχητές Ταλιμπάν εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, των εγκαταστάσεών τους και της αφγανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.

Δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με Ταλιμπάν όταν περικυκλώθηκε η βάση τους στην επαρχία Φαριάμπ νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Περίπου το 13,8% των αφγανικών επαρχιών τελούν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν ενώ ένα άλλο 30% αμφισβητείται, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τον Ιούλιο ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR).