Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα Ζηλανδία: Μετάβαση σε 100% ΑΠΕ ως το 2035



Η νέα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε σχέδιο για την πλήρη μετάβαση της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035.

Η νησιωτική χώρα βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς λαμβάνει πάνω από το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι το ηλεκτρικό δίκτυο της Νέας Ζηλανδίας είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο και οικονομικό, χωρίς το δίχτυ ασφαλείας των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Όταν μειώνονται τα επίπεδα των νερών εξαιτίας της ξηρασίας, χρησιμοποιούνται άνθρακας και αέριο για να καλυφθεί η διαφορά. Εάν οι εναλλακτικές αυτές λύσεις εξαλειφθούν από την εξίσωση, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν απότομες αυξήσεις των τιμών όταν προκύψουν ελλείψεις.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κατάσταση για τη χώρα, λόγω της εμπειρίας της γειτονικής Αυστραλίας. Η Αυστραλία διαθέτει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ωστόσο πρόσφατοι ατυχείς πολιτικοί χειρισμοί και διαφωνίες έχουν αναγκάσει τους κατοίκους της να πληρώσουν ασυνήθιστα υψηλές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η προτεραιότητα της Άρντερν στα οικολογικά ζητήματα αποτέλεσε βασικό στοιχείο της εκλογής της και αύξησε το ποσοστό της στους νέους ψηφοφόρους. Η μετάβαση του ηλεκτρικού δικτύου της Νέας Ζηλανδίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μόνο ένα μέρος του σχεδίου της. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 και πρότεινε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής για να βοηθήσει με αυτόν τον στόχο.